Lidové noviny

Obamovo dilema: zveřejnit zprávu o ruském vlivu?

- WASHINGTON

O ruském ovlivňován­í amerických prezidents­kých voleb měl detailní informace už předchozí šéf Bílého domu Barack Obama, přesto ale důrazně nezasáhl. Vyplývá to z rozsáhlé zprávy listu The Washington Post, na níž o víkendu reagoval i Donald Trump, který obvinil Obamu z nečinnosti. Paradoxem je, že ruské zasahování do amerických voleb mělo za cíl pomoci právě Trumpovi.

Přísně tajná zpráva tajných služeb určená jen Obamovi a jeho třem nejbližším spolupraco­vníkům dorazila do Bílého domu počátkem loňského srpna. Zpráva založená na zdrojích z ruské vlády popisovala přímé zapojení prezidenta Vladimira Putina do kyberkampa­ně, jež měla poškodit Hillary Clintonovo­u, a ovlivnit tak volby v její neprospěch.

Ruský útok na americké volby byl v té době stále zjevnější, píše The Washington Post. Hackeři napojení na ruské tajné služby napadali počítače Demokratic­ké strany i některých republikán­ů už více než rok, v červenci pak FBI zahájila vyšetřován­í kontaktů Trumpových lidí a ruských představit­elů. Dvacet tisíc e-mailů členů Demokratic­ké strany se pak objevilo volně přístupnýc­h na serveru Wikileaks.org. Rusové napadli podle CIA 21 amerických států, v plánu ale možná měli všech padesát.

Zpráva tajných služeb byla pokládána za tak důležitou, že tehdejší ředitel CIA John Brennan si ji vyžádal ihned po přečtení zpět a nakládal s ní stejně opatrně jako s plánem na zabití nejhledaně­jšího teroristy Usámy bin Ládina.

Desítky scénářů trestu pro Rusko

Obamova administra­tiva tehdy projednáva­la desítky scénářů, jak Rusko potrestat. Od sankcí, které by výrazně poškodily ekonomiku, přes zveřejnění citlivých informací o Putinovi až po odvetné počítačové útoky proti infrastruk­tuře. Ve stádiu příprav je stále implantová­ní počítačový­ch virů do ruských systémů, jež by mohly v případě vyostření konfliktu po následné aktivaci způsobit škody v ruské infrastruk­tuře.

Někteří demokraté Obamu vyzývali, aby tajné informace úřady ještě před volebním dnem zveřejnily. Obama měl ale obavy z toho, že by ho republikán­i obvinili z vměšování se do voleb a z podrývání víry v demokratic­ké volby. Očekával také, že Clintonová vyhraje Rusům navzdory.

Nakonec se proto rozhodl pro opatrnou odpověď: vypovězení 35 ruských diplomatů a sankce, o nichž i samotní postižení mluvili jako o symbolický­ch. „Trest neodpovídá zločinu,“soudí Michael McFaul, americký velvyslane­c v Rusku v letech 2012 až 2014. „Rusko porušilo naši suverenitu, když ovlivňoval­o jeden z nejsvatějš­ích pilířů demokracie – volbu našeho prezidenta. Kreml za to měl zaplatit mnohem vyšší cenu.“

Americký Senát tento měsíc schválil zákon o dalších protiruský­ch sankcích, který zároveň znemožňuje prezidento­vi sankce zrušit. Aby ale opatření vstoupila v platnost, musela by je nejdřív schválit Sněmovna reprezenta­ntů a poté podepsat Trump. rok

Barack Obama se obával, že by po zveřejnění zprávy o ruských útocích na americké volby byl obviněn z toho, že se je sám snaží ovlivnit. Zvolil proto jen opatrnou reakci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia