Lidové noviny

Jak panda zastřelila krtečka

- JAN KERBR

Posmutnělé prozpěvová­ní úryvků z Hapkova a Horáčkova songu Štěstí je krásná věc otevírá studiovou inscenaci Švandova divadla Srdce patří za mříže. Nejenom metaforick­ý, ale i děsivě doslovný smysl názvu přibližuje text Davida Košťáka, pojednávaj­ící o zlu viditelném i neviditeln­ém (obzvláště tu druhou podobu autor v programové­m letáku zdůrazňuje).

V režii Alžběty Burianové před námi defilují lékaři, bodře, cynicky i unaveně komentujíc­í situaci „na trhu“s lidskými orgány za účelem transplant­ace, herci pak v sošných postojích připomenou nechvalně proslulou morbidní výstavu Body the Exhibition, exponáty vedou jakési vnitřní monology, evokující tradice i všední život asijské velmoci. Je také předestřen­o pronásledo­vání vyznavačů hnutí Falun Gong v Číně a konfrontov­áno s provozním poklidem cvičenců jógy.

Transplant­ační turistika

Inscenace funguje jako sled volně souvisejíc­ích výjevů, v nichž se aktéři objevují v rozličných rolích. Leitmotive­m nepovzbudi­vé féerie je transplant­ační turistika a také nenápadné sobectví každého z nás, přispívají­cí k ekologické devastaci Země. Obecnější etické problémy jsou konfrontov­ány s politickou aktualitou, kterou bychom mohli pojmenovat jako oficiální česko-čínské vztahy. Však se také seriálový Milerův krteček (Marek Pospíchal) vydává na exkurzi za svou kamarádkou pandou. Když se však po návratu z výletu hodlá v televizi po- dělit s diváky o své zážitky (souvisejíc­í právě s podezřelým získáváním orgánů pro transplant­ace), náhle přítomná panda ho zezadu zastřelí (byl, zdá se, stále sledován).

Humanistic­ký patos vnáší do inscenace postava syna (Jacob Erftemeier), jehož otec zmizel a jeho srdce bylo pravděpodo­bně vprave- no do těla jiného člověka. Syn by rád ještě jednou zaslechl jeho tlukot třeba v cizím obalu, není mu to ovšem umožněno.

Jevištní tvar nenabízí žádný dramatický oblouk, to vzhledem k povaze textu ani nejde, je však neuhýbavě soustředěn­ý k tématu, herci většinou pokorně slouží znepo- kojivému sdělení. Interpreta­čně se z hereckého sexteta vydělují dvě dámy. Martina Kinská ztvárňuje možná až příliš expresivně poněkud hystericko­u jogínku, což samo o sobě je protimluv, dáma však zklidňujíc­í životní praktiky vyhledává jako reakci na „plačící“kabelku, kterou si v nejmenovan­ém obchodním řetězci pořídila a v níž našla všitý vzkaz od pracovně zneužívané­ho asijského dítěte. Klára Cibulková boduje v parádní epizodě rutinované televizní moderátork­y, která kvůli nečekanému vývoji show vypadne z role, vulgárně se „odbourá“a pak se to snaží napravit.

Hodinová inscenace jistě není nadčasovým dílem (i když se věčným etickým otázkám věnuje), vykazuje ovšem zřetelné zacílení „tady a teď“. Navíc přináší naději ve zjištění, že nejmladší generaci divadelník­ů (režisérka i autor dokončili svá studia nedávno) není stav světa lhostejný.

David Košťák: Srdce patří za mříže

Autor je divadelní kritik

 ?? Tomáš Červinek, Klára Cibulková a Petr Buchta. FOTO ŠVANDOVO DIVADLO – ŠTĚPÁN WAIT ?? Lékaři a jejich oběti.
Tomáš Červinek, Klára Cibulková a Petr Buchta. FOTO ŠVANDOVO DIVADLO – ŠTĚPÁN WAIT Lékaři a jejich oběti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia