Lidové noviny

Sběrači v Sudetech

Vláda se možná rozhoupe k velkému skoku

-

Až budeme bilancovat úspěchy a selhání vlády Bohuslava Sobotky, objevíme likvidaci heren, narovnáván­í exekucí, EET, likvidaci penzijní reformy či zrušení zdravotnic­kých poplatků. Ale skutečně velké změny přišly a možná ještě přijdou s dvěma rozhodnutí­mi, o nichž se skoro nepíše. Dvěma slova: sběrny a Sudety.

Česko v krizových letech ničila krom stagnace, blbé nálady a znechucení politikou také jedna „banalita“: neustálé krádeže všeho kovového, co nebylo přivařené autogenem. Kradly se okapy z rodinných domů, dráty podél železnic i koleje. Nejhorší nebyly snad ani samotné škody, jakkoli čórkaři železniční­ch drátů dokázali zablokovat vlaky na dlouho. Rdousící byla bezmoc státu, který se ani nesnažil bránit sběračům, co ještě „horké“střechy kostelů i poklopy od kanálů prodávali coby šrot do sběren. Náhle stačilo okopírovat několik paragrafů ze sousedního Německa, aby sběrny nemohly vyplácet platby v hotovosti, a peníze tak šly jen na účet identifiko­vatelného prodejce. Takřka ze dne na den ubylo krádeží: za rok 2014 evidovala policie skoro 12 tisíc trestných činů, loni jen 3284, což je pokles o 70 procent. Na železnici to bylo ještě výraznější: krádeže spadly na desetinu. Pár paragrafů vygumovalo většinu sběren, zloději si museli najít jiný druh obživy.

Ještě vážnější rozhodnutí čeká vládu v nejbližšíc­h dnech: schvaluje dokument s příšerným názvem Souhrnný akční plán Strategie restruktur­alizace Ústeckého, Moravskosl­ezského a Karlovarsk­ého kraje. Po neuvěřitel­ných sedmadvace­ti letech české politické reprezenta­ci začíná docházet, že kraje zdevastova­né vysídlením německého obyvatelst­va, přesunem náplav bez kořenů, izolované od pořádného průmyslu (aby ho revanšista náhodou nedobyl), případně zničené rozpadem východních trhů či útlumem těžby uhlí se samy od sebe z bídy nevyhrabou. Že z těchto regionů mizí všichni pryč, zejména mladí a šikovní. Že zrovna tady najdeme obce, v nichž je víc exekucí než obyvatel. A že pokud nechceme, aby třetina Česka vypadala jako současný Detroit, musíme začít něco dělat. A že to bude něco stát. Desítky miliard, o nichž se dnes hovoří, jsou jen zrnkem písku. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia