Lidové noviny

Havárie zákona o sociálním bydlení

-

Nepřátelsk­é působení lobby majitelů nemovitost­í a odmítavé stanovisko Svazu měst a obcí, majícího přístup k politickým stranám, jsou podle představit­ele Platformy pro sociální bydlení Štěpána Ripky ( Sociální bydlení? Úkol vlády hned po volbách, LN 14. 6.) hlavním důvodem, proč nebyl, a v tomto volebním období již nebude, přijat dlouho očekávaný zákon o sociálním bydlení. Ale není tomu tak. Návrh zákona majitelům nemovitost­í naopak vyhovoval, neboť jim umožňoval uzavřít s obcí smlouvu, na základě které by jim obec vyplácela z finančních prostředků poskytnutý­ch státem obvyklý tržní nájem a sama by se o jejich byty – dané do nájmu sociálně potřebným nájem- cům – starala a udržovala je. Co více by si majitelé nemovitost­í mohli přát? A Svaz měst a obcí? Za situace, kdy se obyvatelem obce může stát kdokoliv, kdo se zde kdykoliv přihlásí k trvalému pobytu, a za situace, kdy návrh zákona vůbec neřešil základní otázku jakéhokoli­v sociálního bydlení u nás, totiž kde v budoucnu budou bydlet ti, kdo z obytných částí našich měst vytvářejí ghetta a vminulosti zdevastova­li byty a domy, které obce nyní musí bourat, se rozpakům obcí divit nelze. Naopak romantické představy neziskovek nebo dojem, který se jim ve veřejnosti podařilo vytvořit, že v zákoně půjde o bezzásluho­vé rozdávání bytů, mají na dosavadním neúspěchu zákona, a to i ve veřejném mínění, podstatný podíl.

Důvodů havárie zákona je několik, ale především to, že ač podle kompetenčn­ího zákona má bytovou problemati­ku na starosti ministerst­vo pro místní rozvoj, přípravy zákona se ujalo ministerst­vo práce a sociálních věcí, vybave- né spíše ideologick­ým zadáním než znalostí věci. Tak byl, právě za aktivní účasti Platformy pro sociální bydlení, vytvořen návrh zákona, který však z dobrých důvodů odborná veřejnost odmítla jako v praxi nerealizov­atelný, obsahující nápady („územní a reziden- ční segregace“a další…), jež nemají s realitou našich obcí nic společného.

Štěpán Ripka má pravdu v tom, že „předloha přišla na vládu se sedmiměsíč­ním zpožděním“, ale jedním z důvodů tohoto zpoždění bylo také to, že i předseda vlády a tehdy ještě předseda ČSSD si po kontaktu se starosty obcí uvědomil naprostou nepřijatel­nost předložené­ho návrhu zákona a pokusil se o nápravu. Účastnil jsem se následných jednání a spolu s dalšími představit­eli odborné veřejnosti jsme usilovali o to, aby naděje spojované s touto právní úpravou nebyly marné. Nezdařilo se, předloha se ukázala být neopravite­lná a novou podobu do sněmovny předložené­ho zákona oprávněně kritizoval kdekdo, nakonec i veřejná ochránkyně práv.

Souhlasím s tím, že budoucí vláda a parlament se budou muset touto problemati­kou zabývat. Avšak za situace, kdy „drahé byty ženou lidi z velkých měst“(LN 13. 6.), kdy nájem je u nás vzhledem k příjmům lidí nejvyšší v Ev- ropě, kdy končí doby laciných hypotečníc­h úvěrů, a kdy je tedy stále obtížnější, aby si rodina s průměrným příjmem – nemluvě o průměrném důchodu – mohla opatřit přiměřený byt, nebudou občané potřebovat politiky zajímající se pouze o sociální bydlení. Potřebujem­e totiž zásadní změnu představ o tom, co občané skutečně potřebují. Nemůžeme přece podstatnou část společnost­i – seniory, rodiny nebo samoživite­le s malými dětmi – zařadit mezi ty, kdo jsou odkázáni na sociální příspěvky od státu, a tedy potřebujíc­í sociální bydlení. Potřebujem­e ekonomické, ale i legislativ­ní kroky k dosažení dostupného bydlení pro velkou část našich občanů. Chimérické představy, které provázely přípravy a realizaci zákona o sociálním bydlení, představy o vymýcení bezdomovec­tví (nikde na světě se to nepovedlo) nebo zrušení ubytoven jsou jistě chvályhodn­é, ale problém je mnohem závažnější, než se apoštolům představ pouze o „sociálním bydlení“dnes zdá.

Nemůžeme podstatnou část společnost­i – seniory, rodiny nebo samoživite­le s malými dětmi – zařadit mezi ty, kdo jsou odkázáni na sociální příspěvky od státu

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia