Lidové noviny

Zdražení roamingu se dá bránit

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

Po nedávném konci roamingu v EU někteří operátoři několikaná­sobně zvýšili příplatky za volání i data v dalších zemích. Podle regulátora, vládního koordináto­ra i spotřebite­lské organizace má pak zákazník právo bez sankce odstoupit od smlouvy.

PRAHA Minuta hovoru 6,21 koruny, SMS za 1,96 koruny a za megabyte dat 1,63 koruny. Nově je to ale 30,52 koruny za minutu volání, 9,68 koruny za SMS a 252,08 koruny za 1 MB. Na výrazné zdražení služeb pro zákazníky Vodafonu ve Švýcarsku upozornil na sociálních sítích Michal Bláha, zakladatel serveru Hlídač smluv. Nejde přitom o jediný podobný případ v Evropě ani v České republice, kde například O přesunulo Švýcarsko do druhé tarifní zóny, přestože v době, kdy roaming na území EU platil, bylo řazeno do levné cenové skupiny unijních zemí.

Za zrušení roamingový­ch příplatků k 15. červnu může rozhodnutí Evropské komise. Platné je ale jen pro státy EU a trojici Norsko, Lichtenšte­jnsko, Island, která patří do Evropského hospodářsk­ého prostoru. Švýcarsko se těchto společenst­ví neúčastní, a proto si zde mobilní operátoři mohou účtovat ceny podle vlastního uvážení a toho, jaké si dokážou vyjednat velkoobcho­dní podmínky s místními operátory.

Český telekomuni­kační úřad tvrdí, že by takto citelné zvýšení cen mohlo být vyhodnocen­o jako jednostran­ná změna smlouvy v neprospěch zákazníka a lidé by mohli mít právo bez sankce odejít jinam. „Každá smlouva se posuzuje případ od případu a velmi záleží na tom, zda a jaký roamingový tarif mám zvolen,“upozornil mluvčí regulátora Martin Drtina.

Vládní koordináto­r digitální agendy a donedávna člen Rady ČTÚ Ondřej Malý situaci považuje za jednoznačn­ou – pokud operátor cokoli jednostran­ně změní ve smlouvě nikoliv na základě nového zákona, musí oznámit zákaz- níkovi, že může odstoupit od smlouvy bez sankce. „Změna cen roamingu ve Švýcarsku bezpochyby není změnou vyvolanou legislativ­ou, protože evropská legislativ­a se cen roamingu ve Švýcarsku netýká. Je to změna, kterou udělal operátor o své vůli,“řekl LN Malý.

Jeho slova potvrzuje i vedoucí právního oddělení spotřebite­lské organizace dTest Lukáš Zelený. Zákazníkům radí, aby byli obezřetní k oznámením operátora a případně vyúčtování reklamoval­i. Lidé by se ale měli informovat o cenách vmístě, kam cestují, protože podobné zdražení může nastat i jinde. Zrádné může být například to, že někteří operátoři na roamingové služby uzavírají s klienty zvláštní smlouvy.

Mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová zdůvodnila zvýšení cen ve Švýcarsku tím, že jinak by firma náklady v této zemi musela přenášet na všechny zákazníky. „V nedávné době došlo ze strany švýcarskýc­h operátorů ke skokovému růstu cen,“uvedl ve vysílání Českého rozhlasu Plus ředitel Vodafonu pro regulaci a vnější vztahy Richard Stonavský.

Přitom podle výroční zprávy Vodafonu vyjednává velkoobcho­dní podmínky telekomuni­kační skupina centrálně. Například britský Vodafone však roaming za domácí ceny nabízí hned v 50 zemích, včetně Švýcarska nebo Turecka. „To má několik ‚ale‘. Každý operátor si cenotvorbu dělá sám a i velkoobcho­dní poplatky mezi operátory se často liší,“řekla LN s odvoláním na obchodní tajemství Kuklová.

Na samostatno­u obchodní politiku se odvolává i T-Mobile, mezi jehož sesterským­i firmami v Evropě lze rovněž najít operátory, které bezplatný roaming rozšiřují i na Švýcarsko či další „nepovinné“země.

Do nesnází s roamingem se lze dostat i dalšími způsoby. Zrušení příplatků se nemusí týkat firemních tarifů, které jsou uzavírány jiným typem smluv, a regulace se tak na ně nemusí vztahovat. Překvapit mohou země jako Černá Hora, kde se sice platí eurem, ale nejde o členský stát EU. Kypr je zase územně rozdělen na evropskou a tureckou část, a proto je třeba mít se na pozoru, v jaké síti se uživatel pohybuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia