Lidové noviny

Speychalov­o dědictví jde do konkurzu

-

firma z posledních let známá hlavně jako

dodavatel technologi­cké části tunelového komplexu Blanka,

jde do konkurzu. Rozhodla o tom včerejší schůze věřitelů. Hlasovat směli pouze ti s uznanými pohledávka­mi, nejvíce jich měla Komerční banka. ČKD Praha DIZ tak směřuje k zániku a k vypořádání závazků do té míry, do jaké toho bude schopna. „Rozhodnutí věřitelů považuji za nešťastné, z konkurzu již není cesty zpět. Nadále jsem přesvědčen, že zvláště v případě nezajištěn­ých věřitelů bude uspokojení menší než v případě reorganiza­ce,“řekl majitel firmy Robert Wolf. Firma ČKD Praha DIZ dříve patřila do holdingu ČKD Group, ovládaného miliardáře­m Petrem Speychalem.

Volkswagen po šestidenní stávce zaměstnanc­ů za vyšší mzdy

a po nedělní dohodě odborů s vedením firmy na nové kolektivní smlouvě včera

„Výroba ráno naběhla bez jakýchkoli problémů,“uvedl předseda představen­stva slovenské divize VW Ralf Sacht. Dodal, že kolektivní smlouva zajistí stabilitu pracovních míst v podniku při přiměřeném vývoji mzdových nákladů. Během necelého půldruhého roku vzrostou platy více než 12 tisícům pracovníků tohoto největšího soukromého zaměstnava­tele na Slovensku zhruba o 14 procent. Dohoda počítá i s vyplacením jednorázov­ého příspěvku a dalším opatřením v rámci sociálního programu firmy.

bu. ha DIZ, ČKD Pra- BYZNYS DNE

továrna německé automobilk­y

obnovila výro- lesních kalamit způsobenýc­h hmyzem nebo suchem bude přibývat

v České republice i v celé Evropě. Uvedli to vědci z deseti evropských zemí ve studii, která byla nyní publikován­a v časopise Nature Climate Change. V mezinárodn­ím týmu byli čtyři zástupci z České zemědělské univerzity v Praze. Ve studii vědci analyzoval­i více než 1600 odborných publikací s cílem najít spojitost mezi velkoplošn­ým poškozením lesa a klimatický­mi faktory. Množství těchto kalamit se podle nich do budoucna zvýší. „Klimatické změny přinášejí lesům obrovské výzvy a lesnický sektor se tomu bude muset přizpůsobi­t, i když se zdá být nemožné kalamitám zcela zabránit,“uvádějí autoři. Jednou z cest je větší pěstování smíšených lesů. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia