Lidové noviny

Stroll má první úspěch. I za tátovy miliony

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

PRAHA „Může už pít alkohol?“ptá se na pódiu vítězný australský pilot Daniel Ricciardo a na tváři mu hraje šibalský úsměv. Právě se totiž chystá odměnit Strolla za jeho premiérové umístění mezi třemi nejlepšími v závodě formule 1.

A to velmi svérázným způsobem. Zouvá si svou botu a nalévá do ní šampaňské. Podává ji Strollovi. „Drink od vítěze nemůžeš odmítnout, že ne?“vyzývá bývalý jezdec F1 David Coulthard v roli moderátora osmnáctile­tého Kanaďana k loku ze závodní obuvi. „Tohle mě poznamená do konce života,“odpovídá Stroll a rozesměje se.

Nakonec se z nevábné číše skutečně napije, jeho životní úspěch je právě pokřtěn. A zároveň jsou spláchnuty všechny posměšné názory, které se na adresu talentovan­ého Kanaďana objevovaly v posledních týdnech. Patrně oprávněně, vždyť Stroll nedojel své tři první závody v F1, bílý monopost Williamsu nedovezl do cíle ani v šesté Grand Prix.

Důrazněji než dříve mu mnozí připomínal­i, že se podle nich do prestižníh­o seriálu dostal jen kvůli penězům. „Je to jedno z nejhorších nováčkovsk­ých představen­í v dějinách formule jedna,“nešetřil ho slavný a prostořeký krajan Jacques Villeneuve. To právě Villeneuve byl až do letoška posledním kanadským jezdcem, jemuž se dostalo cti poznat královnu motorsport­u.

Navázal na něj až Stroll. Celou kariéru masivně podporovan­ý bohatým otcem Lawrencem. Ten měl do nadějného závodníka postupně investovat 80 milionů dola- rů, první rok ve Williamsu pak synovi údajně koupil za 25 až 35 milionů dolarů.

„Neposlouch­ám to, jsou to jen řeči,“nenechal se usměvavý teenager rozhodit mnohdy až krutou kritikou. Sám opakovaně přiznal, že ve světě motorsport­u jsou nejdůležit­ější peníze, zároveň si ovšem byl jistý svým uměním. To nejprve naznačil před dvěma týdny při domácí Velké ceně Kanady, když skončil devátý. A nyní přidává ještě lepší, vpravdě rekordní výsledek. Vždyť se stal historicky nejmladším pilotem, který ve své nováčkovsk­é sezoně dosáhl na stupně vítězů. „Jsem prostě šťastný. Za sebe, za můj tým, přátele i rodinu.“

Stroll v Baku ukázal, že se jeho otec, mimo jiné majitel módních značek Ralph Lauren a Tommy Hilfinger, nespletl, kdyžmu dlouhá léta pomáhal silou peněz.

V nižších formulovýc­h seriálech mu byl ochotný koupit i celou stáj, sháněl mu špičkové mechaniky a další odborníky. Do- konce s ním objížděl světové okruhy s dva roky starým monopostem F1, to aby měl synek co nejvíce natestován­o a přišel se bít mezi elitu co nejlépe připravený.

Stroll, rodák z Montrealu, splácel otci důvěru již v minulosti. Působil v prestižní závodní akademii Ferrari, vyhrával jeden šampionát za druhým, loni v barvách týmu Prema Powerteam suverénně zvítězil v kategorii F3. Přesto se do něj zlí jazykové stále strefovali s uštěpačným­i poznámkami a předhazova­li mu silnou finanční podporu, jíž se mu od rodiny dostává.

Jenže motorsport je v tomto neúprosný a sedačku ve formuli 1 si před Strollem koupili mnozí další, mnohdy méně talentovan­í borci. On se na rozdíl od mnohých z nich může pochlubit výtečným výsledkem a to ho patrně ty nejlepší časy v F1 teprve čekají. Na první umístění v trojici nejlepších ovšem asi jen tak nezapomene. Přihlížel mu dojatý otec Lawrence a jednou z prvních gratulací se stal vskutku nezávidění­hodný přípitek.

Kanadský nováček formule 1 Lance Stroll o víkendu zazářil třetím místem ve Velké ceně Ázerbájdžá­nu. Odpověděl tak na kritiku, že slavný seriál jezdí jen díky štědré podpoře svého otce.

 ?? Kanaďan Lance Stroll se ve Velké ceně Ázerbájdžá­nu poprvé v kariéře dostal na stupně vítězů, když dojel třetí. FOTO AP ?? Premiérově na pódiu.
Kanaďan Lance Stroll se ve Velké ceně Ázerbájdžá­nu poprvé v kariéře dostal na stupně vítězů, když dojel třetí. FOTO AP Premiérově na pódiu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia