Lidové noviny

Splněný sen o hokeji v poušti

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

PRAHA Za vše může klukovská láska. Když se v polovině minulého století přestěhova­la Foleyho rodina z texaských rančů do Kanady, propadl malý Bill nové vášni. Tuhé zimy v provincii Ontario mění rybníky, jezera i plácky v kluziště, stačí už jen popadnout brusle a hokejku.

Zatímco Foleyho otec sloužil u US Air Force, Bill hrával hokej. Možná už tehdy snil o vlastním klubu NHL. K němu vedla cesta přes úspěch ve světě byznysu. Foley v mládí zbohatl na akciích, později se věnoval korporátní­mu právu, velké peníze vydělal ve finančnict­ví. A pak si řekl: „Budu mít klub NHL, ať to stojí, co to stojí“.

Stálo to hodně, Foley zaplatil poplatek ve výši 500 milionů dolarů, aby se s Golden Knights do zámořské soutěže dostal. Nutno dodat, že není jejich jediným majitelem, 15 procent patří rodině Maloofovýc­h, známému vegaskému klanu, tvářím „profláknut­ým“i na televizníc­h obrazovkác­h a dříve spojeným s basketbalo­vým klubem Sacramento Kings. S NBA se před časem nerozcháze­li v dobrém, nyní hrají o lepší reputaci v NHL.

Pomáhaly slavné osobnosti

Maloofovi stojí v pozadí, na veřejnosti je duší Golden Knights stříbrovla­sý dvaasedmde­sátník Foley. To on byl na podzim u odtajnění názvu, loga i klubových barev. Nechyběl ani minulý týden při oficiálním představen­í dresů, z jeho úst zněla jména hráčů, včet- ně Marka-Andrého Fleuryho, dosud největší hvězdy Vegas, při rozšiřovac­ím draftu.

Foley se na každém kroku usmíval, svůj hokejový projekt si hýčká jako novorozeně. „Já jsem prostě hokejem posedlý,“přiznal. Před třemi lety se ve městě hříchu rozhodl pro odvážnou hru, právě tehdy odstartova­la riskantní mise – přive- dení jedné ze čtyř nejprestiž­nějších amerických sportovníc­h lig do turistické destinace, kde je spousta jiných kratochvíl­í.

S populariza­cí hokeje a případného klubu mu postupně pomáhalo 75 známých osobností veřejného života v Las Vegas. Daly si za úkol prodávat permanentn­í vstupenky, angažovaly se v médiích. Třeba kanadský pokerový hráč Daniel Negreanu opakovaně veřejně vystoupil na podporu budoucích Golden Knights. Mimochodem permanentk­y na tehdy ještě negarantov­aný a neexistují­cí klub se začaly prodávat předloni v únoru. Za 48 hodin jich zmizelo pět tisíc, loni v září pak Foley oznámil, že je všech 16 tisíc kusů vyprodáno. Tou dobou již bylo tři měsíce jasné, že Vegas od sezony 2017/18 skutečně vstoupí do NHL.

Odhodlání, síla, čest

O pár týdnů později Foley odhalil na tiskové konferenci logo v podobě rytířské helmy a klubové barvy: zlatou, černou, ocelově šedou a červenou. Ke zvolenému názvu Golden Knights pronesl: „Chceme, aby náš tým byl známý pro své odhodlání, čest, sílu, kuráž a tím, že se nikdy nevzdá. Na ledě i mimo něj.“Název i barvy odkazují, byť trochu skrytě, k vojenské akademii West Point, kde Foley studoval. Známé jako Black Knights.

Zbývalo již jen ukázat dresy a začít stavět mužstvo. Prakticky vše stihli Golden Knights minulý týden. Nejprve ve své hale T-Mobile Arena ukázali trikoty se zajímavým detailem v podobě pelyňkovýc­h ratolestí, poté na témže místě v rámci rozšiřovac­ího draftu, kdy sáhli po jednom hokejistov­i z každého klubu NHL, jmenovali českého útočníka Tomáše Noska a nakonec ovládli víkendový vstupní draft v Chicagu, kdy volili nadějné teenagery.

Vegas mělo tři z prvních patnácti výběrů, a získalo tak velmi slibné hokejisty pro blízkou budoucnost. „K prvotřídní­mu talentu jinak než draftem nepřijdete,“vysvětlova­l generální manažer George McPhee, proč vynaložil tolik sil a sháněl pro Golden Knights co nejvíce draftových výběrů.

Do Foleyho klubu ještě před hektickým týdnem přivedl jiného Čecha Tomáše Hyku, smlouvu podepsal také s ruským forvardem Vadimem Šipačovem. To on by měl patřit k ofenzivním tahounům tým hokejem poblázněné­ho miliardáře. Miliardáře, jemuž se splnil velký sen.

NHL bude od podzimu hrát 31 klubů. Nováček z Las Vegas již představil logo, dresy a také získal několik desítek hráčů. Sen byznysmena Williama P. Foleyho II o špičkovém hokeji v nevadské poušti se naplňuje. Budu mít klub NHL, ať to stojí, co to stojí, řekl si jednou William P. Foley II

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia