Lidové noviny

Virtuos Jobova osudu

Nejlepší český šachový skladatel konce století Mario Matouš by oslavil sedmdesáti­ny

- PAVEL MATOCHA

Kdo je umělec? Člověk, který hledá Krásu. Ale co je to Krása? Těžko říci. Znám umělce, kteří vám odpovědí omšelými frázemi ve stylu: 'Krása je pojem relativní a umělec je člověk, který dává lidstvu nahlédnout do svého rozervanéh­o nitra.' Potom tento 'umělec' představí své dílo v galerii. Betonový kvádr se dvěma nedbale vetknutými lešenářský­mi trubkami. Pod tím neortodoxn­í název: Bez ná- pomínáme tento měsíc. Ideálu Krásy se Mario Matouš snažil svými studiemi přiblížit. Nikdy se nespokojil jen s nedbale nahozeným námětem, byť sebegeniál­nějším. Studii cizeloval a leštil, aby všechno hrálo v krásné harmonii, aby už nemohla být lepší, aby byla dokonalá. Přesvědčit se o tom můžete i u dvou jeho děl, která vybíráme z knihy jeho nejlepších studií a úloh Černobílá cesta.

Mario Matouš (16. 6. 1947 – 4. 7. 2013) byl šachový virtuos těžkého osudu. Narodil se jako třetí dítě středoškol­ských profesorů, a když mu byly tři roky, jeho maminka byla odsouzena v politickém procesu. Tatínkovi zakázali se o děti starat a poslali je na socialisti­ckou převýchovu do dětského domova. Mario se tam ani pořádně nenaučil mluvit.

Otec Maria Matouše musel do výroby, sebrali jim i byt. Znovu učit na gymnáziu nemohl, ani když jeho manželku po dvou letech pustili z kriminálu. Na studia mohl Mario Matouš s takovým původem zapomenout. Navíc když sám odmítl vstoupit do dětské komunistic­ké organizace Pionýr a aktivně se podílel na životě římskokato­lické farnosti v Mladé Boleslavi, kam chodil do kostela ministrova­t. Vyučil se strojním zámečníkem a jako dělník pracoval na montážní lince.

Šachy hrával velmi dobře, zís- kal titul mistra FIDE, ale mnohem více ho to táhlo ke skladebním­u šachu. Múzou mu bylo pivo a on skládal mimořádně zajímavé koncovky. Složil tři stovky studií, z nichž více než polovina byla oceněna, ve dvaceti soutěžích získal první místo. Titul kompoziční­ho velmistra mu sice nikdy nebyl udělen, ale to jen kvůli jeho problemati­cké povaze. Od jisté doby přestal dbát na sportovní aspekt skladby a přestal obesílat Alba FIDE, což je předpoklad k udělení titulu. Matouše v té době zajímala již jen Krása.

Začátkem sedmdesátý­ch let se oženil, ale děti neměl a brzy se zase rozvedl. Později žil na rozmezí Vinohrad a Žižkova s přítelkyní Hankou. Když v roce 2011 zemřela, začalo to jít s Mariem zdravotně z kopce. Stupňovala se jeho závislost na alkoholu i deprese. Začátkem roku 2013 se svěřil své sestře Arianě, že už nechce žít, že by spáchal sebevraždu, kdyby se nebál. Už ani šachové úlohy neskládal. Koncem června zkolaboval a 4. července 2013 zemřel.

Mario Matouš 2006

(bílý na tahu vyhraje)

Mario Matouš 1998

(bílý na tahu vyhraje) Správné řešení zveřejníme v této rubrice příští týden

 ?? Mario Matouš na nedatované­m snímku ??
Mario Matouš na nedatované­m snímku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia