Lidové noviny

Versailles u Šimona a Judy

- MARTIN ZVĚŘINA

Velká moteta jsou spojena s hudbou barokní Francie, konkrétně s královskou kaplí ve Versailles. Zde tento hudební útvar pro dva sbory, orchestr a sólisty vznikl nejprve výhradně pro potřeby krále Slunce, teprve později se provozoval i mimo královský dvůr.

REZONANCE

V úterý 11. července si v rámci festivalu Letní slavnosti staré hudby budeme moci poslechnou­t velká moteta Michela-Richarda de Lalanda, skladatele, varhaníka a ředitele kůru královské kaple Ludvíka XIV. De Lalande, který měl na starosti veškerou liturgicko­u hudbu královské kaple, je znám především velkými motety, kterých se zachovalo sedm desítek. Praha uslyší to nejautenti­čtější provedení – v podání sboru Les Pages & Les Chantres z versailles­kého Centra barokní hudby a orchestru Collegium Marianum. Oba soubory bude řídit Olivier Schneebeli, který Les Pages & Les Chantres vede od roku 1991. Jako sólisté vystoupí v kostele sv. Šimona a Judy francouzsk­á sopranistk­a Chantal Santon-Jeffery, belgický tenorista Reinoud Van Mechelen, francouzsk­ý tenorista François Joron a argentinsk­ý barytonist­a Lisandro Abadie.

De Lalandova moteta zaznějí v Praze v novodobé premiéře. Z velkých motet – a to i nejznámějš­ích skladatelů jako Lully, Rameau či de Lalande – nejsou podle Benoita Dratwickéh­o, ředitele Centra barokní hudby ve Versailles, dosud vydány dvě třetiny. Podobné je to i s barokními operami či komorními skladbami komponovan­ými pro francouzsk­ý královský dvůr 18. století.

Úvodní koncert festivalu bude vlastně obsahově nejzávažně­jší, věnovaný duchovním skladbám, ostatní, lehčí, již zaznějí letně a slavnostně. Ať již komorní koncerty, ve Strahovské­m klášteře (17. 7.) sestavený z virtuózníc­h skladeb pro violu da gamba či Břevnovské­m klášteře (20. 7.) věnovaný cembalu, nebo ostatní koncerty s orchestry a sólisty slibují výbornou hudbu ve špičkovém provedení, a navíc nás seznámí s repertoáre­m zřídka slýchaným.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia