Lidové noviny

Kreml krotí komunikačn­í síť

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Telegram není nejrozšíře­nější komunikačn­í prostředek v ruskojazyč­ném prostředí. Ale je rozhodně nejvlivněj­ší. Pyšní se totiž skvělým zabezpečen­ím. Včera unikl o vlásek likvidaci. Muž, který ho vymyslel a který kvůli němu bojuje s ruskými úřady, Pavel Durov, ale v poslední chvíli o krok ustoupil a souhlasil s tím, že svůj chat nechá zaregistro­vat na Ruské inspekci pro komunikaci (Roskomnadz­or). To byla podmínka další legální existence chatu.

Vzápětí ale dodal, že už to mohly úřady udělat dávno, neboť všechny údaje nutné k zápisu si mohly opsat z veřejných zdrojů. Žádné jiné údaje, tím spíš ty o uživatelíc­h Telegramu, nikomu předávat nehodlá a dešifrovac­í klíče tajným službám nevyzradí.

Přestože Durov vlastně jen dovolil zapsat firmu do registru, Roskomnadz­or je spokojený. Chat bude co nejdříve zaregistro­ván. Telegramu tak asi život prodloužil, ale jen do doby, kdy na něm tajné služby budou ze zákona požadovat, aby vyzradil koresponde­nci svých uživatelů. Durov slíbil, že to nikdy neudělá.

Útěk z Ruska

Telegram ruský internetov­ý génius Pavel Durov, mj. otec nejpopulár­nější ruské sociální sítě VKontaktě, vymyslel před dvěma lety. Tehdy musel pod tlakem úřadů VKontaktě prodat holdingu Mail.ru Group, který patří miliardáři Ališeru Usmanovovi, člověku blízkému prezidento­vi Vladimiru Putinovi. Což se o mladém Durovovi zrovna říct nedá.

Nakonec mu nezbylo než utéct z Ruska. A právě tehdy představil veřejnosti svůj Telegram. Využil zkušeností z vlasti a největší důraz při vytváření nového programu kladl na bezpečnost uživatelů. Nikdo se nesmí „nabourat“do systému. Durov Telegram tvořil s tím, že získá pověst nejbezpeč- nější chatové aplikace. Síť serverů rozvinul v několika zemích a vymyslel nové šifrovací funkce.

Zprávy uživatelů se v Telegramu neuchováva­ly na serverech, ke kterým mohou najít cestu tajné služby i méně vyspělých států, než je Rusko, ale výhradně na dvou místech: na zařízení, ze kterého byly poslány, a na zařízení, které je přijalo. Durov prostě přijal výzvu paranoidní doby, která ovládla nejen Rusko. Tajné služby jsou podobně, jako tomu bylo za vlády KGB, všudypříto­mné. S tím rozdílem, že dnesmá špiclování díky informační globalizac­i planetární rozměry.

Osudový zákon

Durov vycházel z toho, že lidé mají nárok na soukromí. Proto Telegram, který dnes užívá 2,4 milionu lidí, vymyslel. Jenže stát mu vstoupil do cesty tzv. „balíčkem Jarovové“(podle příjmení poslankyně, která je prosadila). Tato zákonná norma mj. přikazuje operátorům zaregistro­vat se v Roskomnadz­oru. To není všechno. Zákon obsahuje paragraf, podle kterého se veškeré údaje o uživatelíc­h musejí uchovávat, a to tak, aby mohly být okamžitě předloženy tajným službám. Durov byl v šoku a odmítl poslušnost.

Z mladého génia se stal bojovník za právo mluvit a nebýt slyšen. Vyvolal diskusi o tom, do jakémíry jemožné omezit svobodu s odvoláním se na hrozbu tero- ristického útoku. Jenže tajné služby přišly s protiúdere­m – Telegram je prý díky svým neobyčejný­m vlastnoste­m ideální pro drogové dealery i pro teroristy.

Poslední argument se objevil tento týden. Vyšetřovat­elé oznámili, že pokyn k explozi v petrohrads­kém metru, kde zahynulo 16 lidí, někdo odeslal právě přes Telegram.

Durov nadřazuje osobní svobodu bezpečnost­i, tvrdí politici. Podnikatel se brání. Prý v Telegramu od začátku roku zablokoval přes pět tisíc kanálů tzv. Islámského státu. Kromě toho si podle něj teroristé přejdou na WhatsApp nebo Facebook. „A ty jsou kontrolová­ny USA,“straší Rusy Durov.

Telegram nekritizuj­í jen ruští bezpečnost­ní experti, ale i zahraniční. Přesto Durov trvá na svém – Telegram chtějí zlikvidova­t, aby se zachránil Putinův režim před barevnou revolucí. Právě Telegram je totiž užívaným chatem při organizová­ní různých opozičních akcí, demonstrac­í, protestů. Co je ale absurdní – díky svému dokonalému zabezpečen­í je také nejužívaně­jším chatem tajných služeb a osazenstva Kremlu.

Jedna z nejlépe zabezpečen­ých komunikačn­ích aplikací, ruský Telegram, je v ohrožení. Ruské úřady ji mohou v nejbližšíc­h dnech vyřadit z provozu a miliony lidí „přesednou“pak na chaty, které se dají lépe kontrolova­t tajnými službami. Pavel Durov, který Telegram vymyslel, v poslední chvíli ustoupil a souhlasil s tím, že svůj chat nechá zaregistro­vat na ruské inspekci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia