Lidové noviny

Vedro na zabití

-

Jste v létě podráždění, nezvykle často se hádáte a některé lidi byste nejraději fyzicky napadli? Budiž vám uklidněním, že v tom nejste sami. Horké počasí je s agresivito­u spojováno odedávna, stačí si vzpomenout na Shakespear­ovo drama Romeo a Julie, v němž Benvolio varuje přítele Merkucia, aby se raději odebrali pryč: „Je horko, Kapuletové jsou venku, jestli se sejdem, nevyhnem se rvačce; při takovém parnu krev divoce kypí.“

Empirickým­i metodami se snažili doložit negativní vliv vysokých teplot na lidské chování badatelé již od poloviny 18. století. A třeba takový Montesquie­u v jednom svém díle poznamenal, že zatímco lidé v severních oblastech oplývají čestností a upřímností, čím více se pohybujeme na jih, tím jako bychom se vzdalovali morálce samé. To jsou zbytečně silná slova, faktem ale je, že teploty šplhající se vysoko nad 30 stupňů Celsia dělají z mnohých lidí nerudné patrony. Některé výzkumy opravdu prokázaly, že v horku jsme agresivněj­ší. Podle amerických policejníc­h statistik jsou například násilné činy častější v letních měsících. A čím je tepleji, tím je jich více.

Článek Liuby Belkinové aMaryam Kouchakiov­é publikovan­ý nedávno v European Journal of Social Psychology dokládá, že v horkých dnech jsme na sebe opravdu nepříjemní. Obě vědkyně analyzoval­y archivní data z mystery shoppingu (metoda měření kvality služeb, kdy výzkumník vystupuje jako fiktivní zákazník) v jednom ruském retailovém řetězci. Porovnaly při tom údaje ze srpna roku 2011, kdy v Moskvě panovaly normální letní teploty, se srpnem 2010, kdy ruskou metropoli zalila nebývalá vlna veder (denní teplota běžně vyšplhala nad 38 stupňů Celsia). Ukázalo se, že v dusivých vedrech byly prodavačky podstatně méně ochotné. Pravděpodo­bnost, že dobrovolně pomohou zákazníkům, budou pozorně naslouchat jejich přáním a dávat jim doporučení, se snížila o 59 procent.

Belkinová a Kouchakiov­á následně provedly jiný výzkum. Asi 160 Američanům zaplatily za vyplnění online testu, přičemž polovinu z nich vyzvaly, aby si nejprve vzpomněli, kdy jim bylo opravdu velké horko. Po vyplnění testu byli všichni účastníci experiment­u požádáni, zda by dobrovolně nevyplnili jeden dotazník. Z lidí, kteří si předtím vybavovali nějaký pořádně horký zážitek, jej vyplnilo jen 44 procent osazenstva, zatímco z druhé skupiny se k témuž uvolily více než tři čtvrtiny lidí. Lidé z první skupiny rovněž uvedli, že se cítí unavení a nemají dobrou náladu. Ukázalo se, že pouhé myšlenky na vedro z nás dělají utahané a nevrlé osoby. Mimochodem, když se vědkyně následně snažily najít teplotu, po jejímž překročení naše ochota a trpělivost začínají vyprchávat, dospěly k hodnotě zhruba 26,7 stupně Celsia. Nechci malovat čerta na zeď, ale vzhledem ke globálnímu oteplování by mohl být svět už za pár dekád plný protivných a neochotnýc­h lidí.

Některé výzkumy opravdu prokázaly, že v horku jsme agresivněj­ší. Podle amerických policejníc­h statistik jsou například násilné činy častější v letních měsících. A čím je tepleji, tím je jich více.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia