Lidové noviny

Recept podle Angely

Proč Německo schvaluje manželství homosexuál­ů

-

Zkuste si malý test. Jaké je klíčové heslo volební kampaně v Německu? V zemi hegemona EU? Zemi, na jejíž politice záleží řešení migrační krize? Zemi, jejíž vztah k USA určuje spolupráci transatlan­tického Západu? Odpověď může překvapit. Klíčovým heslem kampaně, tedy alespoň její současné fáze, není nic, co by se týkalo výše zmíněných problémů. Tím heslem je „manželství pro všechny“, což je eufemismus pro manželství homosexuál­ních párů. Příslušný zákon by mohl už zítra schvalovat Spolkový sněm.

Zprávou týdne v Německu je informace, že kancléřka Merkelová za pondělí a úterý změnila postoj. Od odmítání („pro mě je manželství soužitím mezi mužem a ženou“) k de facto schválení (poslance CDU nechá hlasovat podle svědomí, čímž je sněmovní většina na světě). To ovšem nevypovídá ani tak o názorech Angely Merkelové na manželství jako spíše o jejím stylu vládnutí.

Helmut Kohl byl politický vizionář, ale žebříčky obliby nikdy nevedl. Merkelová je jeho protipólem: vede žebříčky obliby, ale její politické vize či zásady jsou ohebné. Novinář Robin Alexander napsal, že její nynější obrat je už čtvrtý v pořadí, kdy vzdala klíčové pozice CDU: po energetick­é revoluci, zrušení branné povinnosti a nekontrolo­vaném otevření hranic v roce 2015 je to souhlas s „manželství­m pro všechny“.

Je jasné, proč to kancléřka dělá. Jednak proto, že manželství homosexuál­ů (oproti registrova­nému partnerstv­í přináší právo na adopci dětí či společné zdanění) schvaluje 83 procent průzkumový­ch Němců. Ale hlavně proto, že souhlasem s ním podmínili koaliční účast sociální demokraté, liberálové, Zelení i postkomuni­sté. Skoro se zdá, že největším předběžným „loserem“zářijových voleb je Martin Schulz: těžko se může vymezit vůči kancléřce, když ta mu bere jeho vlastní témata. Už chápete, proč je Angela Merkelová favoritkou průzkumů a voleb? Jen se tomu nesmí říkat populismus. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia