Lidové noviny

Český vítěz po 15 letech

- MARCEL KABÁT

Snímek Václava Kadrnky Křižáček získal v sobotu hlavní cenu mezinárodn­ího filmového festivalu v Karlových Varech – Křišťálový glóbus pro nejlepší film. Čestné ceny na závěrečném ceremoniál­u převzali Václav Vorlíček a Jeremy Renner.

Po dlouhých patnácti letech zůstala hlavní cena karlovarsk­ého festivalu v Česku. Naposledy se tak stalo v roce 2002, kdy zvítězil film Rok ďábla režiséra Petra Zelenky. Letošní vítězný film Křižáček ve výrazné stylizaci a bez velkých dějových zvratů sleduje cestu středověké­ho rytíře Bořka (Karel Roden) za ztraceným synkem, který se rozhodl přidat k dětské křížové výpravě. „Ta látka od začátku v sobě nesla nejistoty. Byla to dlouhá cesta, mám radost, že ten film vytváří emoce, negativní i pozitivní, ale hlavně, že jsou,“řekl při přebírání ceny režisér Václav Kadrnka. Film natočený v česko-slovensko-italské koprodukci bude v českých kinech k vidění od 2. srpna.

O vítězích v hlavní festivalov­é sekci letos rozhodoval­i kolumbijsk­ý režisér Ciro Guerra, německá herečka a scenáristk­a Anna Brüggemann­ová, americká střihačka spolupracu­jícímj. se Sofií Coppolovou Sarah Flacková, producent Michel Merkt a scenárista a dramturg Štefan Uhrík. Kadrnkovo nadčasové zamyšlení nad údělem rodičovské lásky se rozhodli postavit nad zjitřené výpovědi o stavu současného světa i nad výrazná vztahová dramata, která se v soutěži rovněž objevila.

Křižáčkovo vítězství leckoho, kdo viděl ostatní soutěžní filmy, překvapilo. Je ale také pravda, že výrok poroty nevybočuje z trendu posledních let, kdy ve Varech vítězí filmy, jež jsou ve zřetelné opozici vůči okázalé, nablýskané tváři festivalov­ých ceremoniál­ů a poněkud pouťové atmosféře doprovodné­ho dění. A Křižáček je v tomto ohledu z filmů hlavní soutěže skutečně nejradikál­nější (nepočítáme-li indický film Cesta do Ralangu, jemuž nebylo ani po hodině a půl znát hlavy ani paty).

Ještě je co zlepšovat

Návštěva letošní hlavní hvězdy Umy Thurmanové nepatřila k těm nejzdařile­jším. Mimo jiné i proto, že festival nenabídl žádné snímky, které by ukázaly trochu jinou (nebo alespoň vůbec nějakou) tvář této herečky a diváci se museli spokojit s projekcí filmu Kill Bill v letním kině.

K prestižním­u dojmu z letošního ročníku nepřispělo ani to, že zahajovací film se musel obejít bez delegace tvůrců a hlavní představit­el zaslal pouze videopozdr­av.

Mezi hosty letos ale hlavně citelně chybělo větší množství vý-

Už od soboty nabízejí pražská kina Aero a Světozor a brněnské kino Scala oficiální festivalov­é ozvěny. Do 16. července uvádějí 29 filmů z karlovarsk­ého programu.

Od 13. července pak label KVIFF Distributi­on pošle do distribuce zahajovací komedii Pěkně blbě spolu s německým snímkem Axolotl Overkill a mysteriózn­í novinkou Francoise Ozona Dvojitý milenec.

V červenci vstoupí do kin ještě dokument Víta Klusáka Svět podle Daliborka, drama Sofie Coppolové Oklamaný, snímek Život za život, akce Baby Driver a novinka Akiho Kaurismäki­ho Druhá strana naděje. V srpnu do distribuce dorazí kromě Křižáčka také slovenská Čára. razných osobností z řad těch, kdo dávají filmům myšlenku, tedy režisérů a scenáristů. Ken Loach a Paul Laverty samozřejmě takovými osobnostmi jsou, ale lze si představit mnohem početnější zastoupení těchto klíčových profesí mezi festivalov­ými hosty.

Potvrdilo se také, že je stále ještě co zlepšovat na pořadatels­ké službě: situace před projekcí filmu Wind River s osobní účastí herce Jeremyho Rennera byla v plném slova smyslu nedůstojná. Pořadatelé část diváků se vstupenkam­i zdrželi kvůli příchodu delegace v předsálí a zároveň nechali číhající diváky bez vstupenek podlehnout dojmu, že mohou, tak jak je ve Varech pravidlem, zaujmout neobsazená místa. Výsledkem byla řada hysterický­ch výjevů, vzájemných nadávek do hulvátů a hořkost na obou stranách. Je nača- se tento problemati­cký princip organizačn­ě dopilovat, dříve než budou, jak plánuje ministr Chovanec, chodit všichni čeští občané ozbrojeni. Jak by to také mohlo dopadnout, přesvědčiv­ě ukázala likvidační přestřelka právě v dotčeném filmu Wind River.

I letos karlovarsk­é přehlídce samozřejmě zůstaly tradiční klady: festival přilákal do sálů obrovské množství lidí, kterým nabídl alternativ­u k běžné nabídce multikin. Otevřel okna do všech světových stran, i když minimálně v soutěžních sekcích znatelně dominoval jihovýchod­ní směr. Zvláštní a důležitou kapitolou je pak část festivalu určená filmovým profesioná­lům – producentů­m, distributo­rům či dramaturgů­m, která pomáhá na svět novým filmům a zajišťuje další život těm stávajícím. Poznámku čtěte na straně 10

Jak Víťa Česnek vezl Ljochu Vrtáka do důchoďáku Rusko Režie: Alexander Hant

Zvláštní cena: Dede Gruzie, Katar, Irsko, Nizozemsko, Chorvatsko Režie: Mariam Khatchvani­ová

SOUTĚŽ DOKUMENTÁR­NÍCH FILMŮ

Hlavní cena: Spousta dětí, opice a zámek Španělsko Režie: Gustavo Salmerón

Zvláštní cena: Lekce francouzsk­é konverzace Rakousko, Francie, Lichtenšte­jnsko Režie: Bernhard Braunstein

 ?? Se představuj­e. Režisér Václav Kadrnka (vlevo) a herci Matouš John (uprostřed) a Karel Roden při uvedení filmu na festivalu. FOTO MAFRA DAN MATERNA ?? Křižáček
Se představuj­e. Režisér Václav Kadrnka (vlevo) a herci Matouš John (uprostřed) a Karel Roden při uvedení filmu na festivalu. FOTO MAFRA DAN MATERNA Křižáček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia