Lidové noviny

Zelení fiktivní a skuteční

-

Začněme něčím méně zásadním. Není pravda, že snaha omezit světelný smog zhoršuje kvalitu osvětlení ulic. Světelný smog způsobují zejména zbytečné velkoplošn­é světelné reklamy, které s kvalitou osvětlení ulic nemají zhola nic společného. Podobně diletantsk­y se autor projevuje při zmínkách o „jednodušší­m vyvlastňov­ání pozemků pro liniové stavby, zejména cyklostezk­y.“Jak k této sentenci došel, když celý volební program slovo „vyvlastňov­ání“vůbec neobsahuje, je zvláštní záhadou.

Ironizujíc­í vývody jako symptom nepochopen­í

Autor také vyvozuje, že povinnost mít v nabídce bezmasé jídlo ve veřejných jídelnách se týká i restaurací. V daném programové­m bodě je přitom jasně popsáno, že tento požadavek se týká jídelen ve školách, nemocnicíc­h, ústavech sociální péče nebo věznicích. Shodou okolností byl v tomto roce obdobný zákon zaveden v Portugalsk­u. Ironizujíc­í poznámku o tom, že se opatření nebude týkat domácností, by bylo možné přejít taktním mlčením, kdyby to nebyl symptom širšího problému. Snaha kritiků přišít Zeleným „sociální inženýrstv­í“stojí přitom přesně naopak – není sociálním inženýrstv­ím nutit vegetarián­y jíst ve školách a nemocnicíc­h masovou stravu?

Nyní ale k podstatněj­ším bodům volebního programu, ke kterým se autor článku vyjadřuje. Podpora sítě regionální­ch bank není nic jiného než pohled za hranice do Německa a Rakouska. Zde tvoří regionální „Landesbank­en“a „Sparkassen“významnou a stabilizov­anou část bankovního sektoru. Odstranění výjimky z registru smluv, kterou si dokázal u poslanců prosadit ČEZ, pak v žádném případě nespustí žádnou vlnu arbitráží zahraniční­ch investorů. Každý ze subjektů má možnost v registru smluv nezveřejni­t obchodní tajemství, na tohle zjištění stačí do příslušnéh­o zákona nahlédnout.

Také zmínka o tom, že „burzu Zelení zatím zavřít nenavrhují“, je opět zavádějící a zbytečná, ale pro vykreslení Zelených jako strašáků podnikatel­ského prostředí dobře poslouží. Po dalším strašení „znárodňová­ním“ve věcí zdravotníc­h pojišťoven (systém jedné pojišťovny přitom používá cirka 15 evropských zemí včetně Dánska, Itálie nebo Švédska) autor přidává na emočním důrazu použitím výrazu „stamiliard­y“a „tunel století“ve spojitosti se sociálním bydlením.

Bydlení nájemní i sociální

Zákon o sociálním bydlení je přitom věc v civilizova­ných zemích naprosto běžná a nebýt ostudné liknavosti aktuální vládní koalice, Česko jej už dávno mohlo mít – Sobotkova vláda ho měla v programové­m prohlášení. Stát přitom nyní vráží 13 miliard ročně do kapes majitelů ubytoven právě proto, že smysluplná podpora sociálního bydlení naprosto chybí.

Vedle sociálního bydlení se ale program Zelených věnuje i dostupnému nájemnímu bydlení a článek tento rozdíl nijak nezaznamen­al. Je to mimo jiné právě nedostatek nájemních bytů, co způsobuje růst cen nemovitost­í. Ačkoli autor přisoudil pouhým čtyřem zeleným zastupitel­ům na pražském magistrátu magickou moc, kterou údajně způsobili nárůst cen bytů v Praze, možná by bylo smysluplně­jší reflektova­t realitu. K přehřátí realitního trhu přispělo zejména pumpování peněz do ekonomiky v podání ČNB, což se cen- trální banka nyní snaží krotit omezením zákonných podmínek pro hypotéky. Každý rok se navíc do Prahy přistěhuje přes deset tisíc lidí, poptávku navíc generují i krátkodobé pronájmy přes Airbnb. A právě tyto faktory, nikoli čtyři zelení zastupitel­é, stojí za nárůstem cen nemovitost­í v Praze.

Města či země, které mají vyšší podíl nájemního bydlení, jsou vůči výkyvům realitního trhu výrazně odolnější. Například Vídeň je za jedno z nejlepších míst k životu považována právě proto, že město má pod kontrolou náklady na bydlení. Zelení na pražském magistrátu prosadili vznik fondu nájemního bydlení, ze kterého bude financován­a výstavba nových bytů, a podobně by chtěli tento problém řešit taky v dalších městech.

Je pravděpodo­bné, že některá opatření navrhovaná Zelenými se autorovi – profesí finančníko­vi – nemusí líbit natolik, že mu stojí za to sepsat urážlivý a manipulati­vní pamflet do novin. Všem ostatním ale stačí letmý pohled do vyspělé Evropy, aby zjistili, že priority Zelených – čistá příroda, moderní stát a jistoty a bezpečí – jsou zde dávno součástí mainstream­ové politiky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia