Lidové noviny

Bottas ustál dramatický finiš

Fin Valtteri Bottas vyhrál Velkou cenu Rakouska formule 1, druhý Sebastian Vettel je ale přesvědčen­ý, že „ulil“start

- SPIELBERG

Velkou cenu Rakouska formule 1 vyhrál Fin Valtteri Bottas z Mercedesu a připsal si druhý triumf v kariéře. Za ním skončil Němec Sebastian Vettel z Ferrari a zvýšil náskok v průběžném pořadí mistrovstv­í světa před druhým Lewisem Hamiltonem na 20 bodů. Druhý jezdec Mercedesu včera skončil čtvrtý za Australane­m Danielem Ricciardem z Red Bullu.

Sedmadvace­tiletý Bottas z prvního místa odstartova­l tak dobře, že Vettel s Ricciardem si do vysílačky postěžoval­i, jestli nešlo o předčasný start. Incidentem se zabývalo vedení závodu, ale posléze oznámilo, že finský pilot se proti pravidlům nijak neprovinil.

„Myslím, že to byl můj nejlepší start v životě. Na začátku jsem díky tomu závod kontrolova­l, ale v závěru už to bylo velmi těsné,“řekl Bottas. „Jak byste se cítili, kdybyste prohráli závod o pouhou půlvteřinu? Byl jsem přesvědčen­ý, že ulil start. Zeptejte se na to Daniela,“uvedl Vettel.

Hned v prvním kole skončil závod pro Maxe Verstappen­a z domácího Red Bullu a dvojnásobn­ého mistra světa Fernanda Alonsa z McLarenu. Oba jezdci odnesli riskantní manévr Daniila Kvjata z Toro Rosso v zatáčce kolizí a museli odstoupit.

Poté se na trati ve Spielbergu dlouho nic nedělo a Bottas v jednu chvíli dokonce navýšil náskok na prvním místě na dvacet sekund.

Vlastní závod jel jeho týmový Stupně vítězů Velké ceny Rakouska. kolega Hamilton, který kvůli trestu za výměnu převodovky odstartova­l až z osmého místa, ale postupně se propracova­l na čtvrtou pozici.

Drama přinesla až poslední dvě kola. Vettelovi se díky lépe naplánovan­é výměně pneumatik podařilo snížit Bottasův náskok pod sekundu, předjet už ho ale nedokázal. Finský pilot nakonec vyhrál s náskokem šesti desetin a navázal na tři měsíce staré vítězství z Grand Prix Ruska.

„S druhou polovinou závodu jsem spokojen. Jakmile jsme vyměnili gumy, auto ožilo a myslím, že by mi stačilo jedno kolo navíc, protože Bottas začal mít velké problémy,“uvedl Vettel. „Na konci to bylo trochu déj`a vu z Ruska, protože mě Vettel dojížděl. Měl jsem hrozně sjeté pneumatiky,“prohlásil Bottas.

V souboji o třetí místo s Ricciardem neuspěl ani Hamilton a podruhé za sebou skončil mimo stupně vítězů. V průběžném pořadí mistrovstv­í světa tak má po devíti velkých cenách na kontě 151 bodů, zatímco první Vettel 171. Další závod se jede už za týden v Silverston­u.

„Byl to hodně náročný víkend a těším se teď na pár dní volna,“řekl Hamilton.

„Na Velkou cenu Británie se těším a hlavně doufám, že už mě tam nebudou pronásledo­vat další problémy,“prohlásil trojnásobn­ý mistr světa. čtk

 ?? Zleva: Valtteri Bottas, Sebastian Vettel a Daniel Ricciardo. FOTO ČTK/ AP ??
Zleva: Valtteri Bottas, Sebastian Vettel a Daniel Ricciardo. FOTO ČTK/ AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia