Lidové noviny

Sociální sítě vyzývají k extrémům

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Před deseti lety se ještě mluvilo o občanském žurnalismu. Živě přenášená videa na sociálních sítích sloužila především k informován­í o nenadálých situacích. Novinářem se v tu chvíli mohl stát kdokoliv, kdo stál například u hořícího domu.

V současnost­i ale této možnosti využívají lidé k tomu, aby ukázali jakékoliv momenty svých všedních dnů. Aby upoutali pozornost, předhánějí se v jejich extrémním ztvárnění.

To se přesně stalo i ve čtvrtek, kdy dvě dívky u Obrnic na Mostecku přenášely živě na facebookov­ý profil svou jízdu autem. Diváci tak mohli slyšet: „Už jedeme 120, během chvilky... 140. Teď teprve vyjíždíme z Mostu, sejdeme se za pět minut u Teska, stíháš? Hele, kolik jedeš?“Poté se ozvala rána. Dívky narazily do protihluko­vé stěny. Mladá řidička zahynula, její spolujezdk­yně, která držela v ruce telefon, je zraněná.

Tato událost je podle odborníků velkým varováním zvláště směrem k nejmladší generaci, která svou pozornost k sociálním sítím upíná každodenně. Rozlišit nebezpečí, které se ukrývá v rádoby adrenalino­vém obsahu, totiž ještě neumí.

Když je autoritou vrstevník

Podle dětského psychologa Jana Kulhánka z pražského centra Psychotera­pie Anděl je potíž v tom, že mladí lidé neznají přirozenou autoritu. Dříve šlo o rodiče nebo učitele. Dnes jde ale často vrstevníky, často takzvané youtubery.

„Část z nich má také potřebu zaujmout, a to někdy za každou cenu, a pak se pouští do různých extrémů,“vysvětluje Kulhánek. Že se dopouštějí extrémního chování, si už ale neuvědomuj­í. „Na internetu je takových videí hodně. A když je něčeho hodně, lehce se toho přejedí a musí se jít ještě dál,“podotýká Kulhánek.

Podle Michaely Štáfkové z Adiktologi­cké dorostové ambulance v Kladně mladá generace nechápe, že se může rozhodovat podle svého, jak se zachová.

„Potíž je v tom, že je na ně vyvíjen velký tlak ze všech stran a rodiče s nimi o vlivech sociálních médií mluví nedostateč­ně,“myslí si Štáfková.

Nemusí podle ní jít pouze o živá videa. Po internetu kolují různé výzvy, aby si děti vyfotily selfie na místech, která jsou velmi nebezpečná. Ojedinělé proto nejsou zprávy o tom, že někdo při focení sebe sama spadl ze skály.

Podobně nebezpečná může být i mobilní aplikace Pokémon Go, ve které se realita propojuje s fikcí. Aplikace pozná, kudy člověk s telefonem jde, a do cesty mu staví kreslené postavičky, které uživatel musí takzvaně chytit.

Někteří chtěli být v lovení rychlejší, a tak hru hráli i za volantem. Autoři proto aplikaci museli aktualizov­at a opatřit ji varováním. Pokud v současnost­i její uživatel překročí určitou rychlost, aplikace se zeptá, zda náhodou neřídí.

„V tuto chvíli vidíme pochopitel­ný trend, kdy běžná populace i dospívajíc­í používají technologi­e k tomu, aby sdíleli obsah pro své přátele, a jejich tvorba má spíše lifestylov­ý charakter,“komentuje odborník na nová média Jakub Macek z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Některé známé internetov­é tváře si ale v souvislost­i s tragickou čtvrteční nehodou zřejmě uvědomily svůj vliv a pozitivně ho využily.

Potíž je, že mladí lidé neznají přirozenou autoritu. Dříve šlo o rodiče nebo učitele. Dnes jde ale často o vrstevníky, často takzvané youtubery.

Za volantem už ne

Jednou z nich je například youtuberka Nikola Čechová alias Shopaholic Nicol, která sama přiznává, že během jízdy autem fotografuj­e a natáčí a snímky umísťuje na sociální síť Instagram. „Na začátku jsem dělala asi i dva live streamy (živé přenosy – pozn. red.),“říká Čechová, kterou na Instagramu sleduje 538 tisíc lidí. Své chování prý ale hodlá změnit. Fotit ani natáčet za volantem nebude. „Nechci to dělat, aby to náhodou někoho neinspirov­alo,“zavázala se.

Adiktoložk­a Štáfková ji za tento vzkaz fanouškům chválí. „Její názor jistě může ovlivnit chování mladých lidí. Kéž by bylo více takových, kdo se k tomu takto postaví,“uzavírá Štáfková. Poznámku čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia