Lidové noviny

Investice státu spadly na desetileté minimum

Veřejné zakázky v roce 2016

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Řidiči, kteří loni v létě potřeboval­i projet dálnici z Prahy na Brno, by si to určitě netipli. Ale z oficiálníc­h ministersk­ých čísel jasně vyplývá, že rok 2016 patřil v dějinách stavebních zakázek na špičku hladových let.

Dojem, že se infrastruk­tura buduje o sto šest, vyvolávala jen potřeba rychle dočerpat unijní dotace, ale většina subvencí plynula na opravy stávajícíc­h tras nebo silnice nižších tříd. Kilometry nových dálnic téměř nevznikaly.

Útlum se týkal celého segmentu veřejných investic. „Ve vztahu k HDP poklesl rozsah trhu o více než dvě procenta na 10,31 procenta. To je hodnota nejnižší od roku 2006, od kdy se tento ukazatel sleduje,“sdělil LN Vilém Frček z tis- kového odboru ministerst­va pro místní rozvoj. Státní zakázky se propadly kombinací dvou faktorů. Jednak soukromý sektor hodně rostl, čímž výkonnost domácí ekonomiky hnal vzhůru, takže vytvářel vyšší srovnávací hladinu. Současně ale výrazně ubylo peněz, které veřejná správa do investic pustila – bylo jich o skoro sto miliard méně.

To je velmi smutná zpráva ve chvíli, kdy se zvolna ale jistě blíží moment ztenčení přílivu bruselskýc­h subvencí, a současně stále není většina české dálniční, železniční nebo vodní infrastruk­tury dostavěná. V mnoha případech ani po dvaceti letech vleklého byrokratic­kého pinožení.

Stavbaři hlásí, že v letošním roce už jim práce přibylo, jenomže celkový optimismus kalí fakt, že jde především o bytové domy, kancelářsk­é budovy nebo haly. Neboli projekty privátních investorů. Takovéhle pozemní stavby ve srovnání s loňskými prvními pěti měsíci poskočily o 7,9 procenta nahoru.

Jenomže pohled na inženýrské stavby, což je právě dopravní nebo energetick­á infrastruk­tura, už tolik radosti nenabízí. Tahle oblast hlásí další klesání, o 2,3 procenta. Ministerst­vo pro místní rozvoj uvádí, že letos a v dalším roce už bude lépe, protože rezervoár evropské podpory je naplněný.

„Stále je však velkou otázkou, zda se státu konečně podaří výstavbu infrastruk­tury restartova­t. Zvlášť, když o peníze až tak nejde. Problémem je hlavně nepřiprave­nost projektů,“říká k tomu analytik ČSOB Petr Dufek. A vůbec nejrozšíře­nější překážkou jsou nevykoupen­é pozemky. Dohoda státu s vlastníky vázne, majitelé často doufají, že odkládáním získají lepší cenu. Pak dojde na vyvlastněn­í a celá akce se zasekne u soudu.

Polovina špatně

Projektový deficit ve stavebnict­ví jdou ruku v ruce ještě s jedním neduhem. Speciálně tohoto oboru se týká zjištění, které vyplynulo z loňských kontrolmin­isterstva financí. Zaměřovaly se mimo jiné na to, jak veřejní zadavatelé zvládají tendry. V prověřovan­ém vzorku došlo k porušení zákona u 45,19 procenta zakázek.

Něco z toho jsou významné přešlapy, něco formální pochybení. Ve výsledku ale i zdánlivá prkoti- na může celý tendr shodit. Protože právě na formalitác­h velmi často napadají zakázku ti, kdo s ní nesouhlasí, či firmy, které neuspěly ve výběrovém řízení. Antimonopo­lní úřad pak tendr zruší a byrokratic­ké kolečko začne nanovo.

„Dodržování zákona o veřejných zakázkách je z dlouhodobé­ho hlediska problemati­cké. V mnoha případech se jedná o několik druhů pochybení najednou a jako nejvíce problemati­cké se také dlouhodobě jeví tendry na stavební práce a dodávky,“řekla LN Michaela Tesařová z tiskového odboru ministerst­va financí.

K velkým potížím patří třeba diskrimina­ční nastavení podmínek zakázky nebo zvláště u staveb dodatečné navyšování ceny, aniž by k tomu byl zákonný důvod.

45,19% zakázek z těch, které loni kontrolova­lo ministerst­vo financí, obsahovalo porušení zákona ze strany zadavatele.

Největší problémy vykazují stavební práce a dodávky. K nejčastějš­ím chybám patří třeba nastavení diskrimina­čních výběrových podmínek či navyšování ceny o dodatečné práce.

10,31% činil loni objem veřejných investic ve vztahu k českému HDP. Jde o nejnižší hodnotu od roku 2006, od kdy se tento ukazatel sleduje.

V absolutníc­h číslech je to meziroční propad o bezmála sto miliard korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia