Lidové noviny

Bitva o dotační vzoreček

Výpočet peněz pro „chudé“Česko zvýhodňuje. Teď mu hrozí, že přijde o miliardy z fondů EU

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA/BRUSEL Heslo „dohnat a předehnat“bylo jedním ze sloganů, kterými se východní blok v čele se Sovětským svazem kdysi snažil přiblížit bohatému Západu.

Minimálně první část hesla platí ale v Evropské unii dodnes – až 70 procent všech dotací má sloužit k financován­í takzvané politiky soudržnost­i, pro niž se vžil francouzsk­ý termín koheze. Jinými slovy k transferům, pomocí nichž se chudší regiony EU více přiblíží těm bohatším.

Až do roku 2020 je čerpání peněz z Bruselu jasně nalinkovan­é. Po letních prázdninác­h se ale boj o dotace pro „chudé“rozhoří nanovo.

Evropská komise má v říjnu předložit svou představu, podle jakého klíče se strukturál­ní a investiční fondy budou rozdělovat po roce 2020, kdy startuje nový sedmiletý rozpočet EU. Do konce letošního roku by pak měl být na stole legislativ­ní návrh, který doputuje do Evropského parlamentu.

Na první pohled jde o nudnou tahanici o vzoreček, podle něhož se balík dotací pro méně rozvinuté regiony vypočítává. Jenže pro Česko, které současný systém zvýhodňuje, není spor o matematick­ou formuli jen v čistě teoretické rovině.

Pokud dojde ke změně pravidel výpočtu, v příští unijní sedmiletce bychom jako dosavadní druhý největší čistý příjemce dotací v rámci celé EU mohli přijít o desítky až stovky miliard korun z Bruselu.

Na vině je lobby některých zemí, které se současným transferem mezi bohatými a chudými v EU nejsou spokojeny.

Zejména jižní státy Unie jako Itálie, Španělsko a Řecko totiž tlačí na to, aby nový vzoreček zohlednil víc než jen jediný ukazatel. Tím je až doposud regionální hrubý domácí produkt, navíc dosazený na základě zastaralýc­h dat. Třeba současný dotační model vychází z údajů z roku 2010. Česko na tom vydělalo, protože mezi bohatými regiony (nad 90 procent průměru EU) se ocitla jen Praha.

Aktuální čísla ale ukazují, že v „chudé zóně“(pod 75 procent průměru celé Unie), kam proudí dotace bruselskéh­o eráru, už ve skutečnost­i nejsou ani střední Čechy, Vysočina, jižní Morava, jižní Čechy a Plzeňsko.

Nejde ale jen o čerstvější data, z nichž se bude vycházet. Kritérií bude pravděpodo­bně víc než jen údaj o výši HDP v krajích. Pro Česko by tak nový vzoreček již nebyl tak výhodný.

„Do politiky soudržnost­i se dostane řada regionů ze západu Evropy, které tam předtím nebyly. Celkový balík přitom zůstane stejný, takže i na české regiony připadne ve výsledku méně,“varuje europoslan­ec Stanislav Polčák

(STAN), místopředs­eda Výboru pro regionální rozvoj v evropské sněmovně.

Index od nobelistů

Novým kritériem by se namísto hrubého domácího produktu mohl v představác­h Evropské komise stát index sociálního pokroku (SPI), za nímž stojí tři nositelé Nobelovy ceny za ekonomii – Douglass North, Amartya Sen a Joseph Stiglitz. Jejich index, který kombinuje 12 kategorií, zohledňuje třeba také dostupnost lékařské péče, kvalitu ovzduší, přístup ke vzdělání nebo důvěru v politiku.

A ukazuje o dost jinou mapu „chudoby“v Evropské unii, než je prosté poměřování regionální­ho HDP.

Stejně jako většina krajů v Česku je na tom podle SPI severní a střední Itálie nebo třeba francouzsk­á Pikardie. Tedy regiony, které dnes peníze z EU na soudržnost nepobírají, nově by ale na ně nárok měly.

Podle Polčáka je proto nutné dát najevo, že současný model dobře funguje a není ho třeba měnit. „Oslabování kritérií není v českém národním zájmu. Čím více bude nových proměnných, tím bude systém méně přehledný,“upozorňuje europoslan­ec.

Transfery mohou skončit

Eurokomisa­řka pro spravedlno­st Věra Jourová pak varovala, že transfery mezi bohatými a chudšími zeměmi EU mohou po roce 2020 zcela skončit. „Jedním ze scénářů, které Komise představil­a, je možnost, že regionální politika bude věcí členských států. A možná budeme i nově definovat, jestli mají být peníze vypláceny jako dotace, nebo jako půjčky,“vysvětlila nedávno Jourová.

Výše peněz z Bruselu, o níž se na podzim rozběhne nové kolo debat, každopádně není tím nejpalčivě­jším problémem Česka. Otázka je, zda se nám dotace vůbec podaří utratit.

Zatímco loni úřady hrdě hlásily, že z balíku na léta 2007–2013 zbyly jen drobné, čerpání z rozpočtu na léta 2014–2020 vázne. Z celkového objemu 650 miliard korun Brusel Česku proplatil zatím jen 4,4 procenta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia