Lidové noviny

Francie ustupuje od jádra

- MILAN ROKOS

PAŘÍŽ/PRAHA Zákon o přechodu k obnoviteln­ým zdrojům sice už francouzsk­ý parlament schválil v srpnu 2015, až do včerejška ale nebylo jasné, jak ambiciózní­ch cílů dosáhnout. Nový prezident Emmanuel Macron je však hodlá dodržet a jeho ministr pro životní prostředí Nicolas Hulot včera přiblížil, jak.

Země, kde až dosud zajišťují 75 procent výroby energie jaderné elektrárny, uzavře sedmnáct reaktorů, oznámil včera Hulot v rozhovoru pro rádio RTL. „Zavřeme jistý počet reaktorů, bude jich asi až sedmnáct,“prohlásil ministr. „Každý reaktor je ve velice odlišné ekonomické, sociální i bezpečnost­ní situaci, je třeba se na to ještě podívat,“doplnil opatrně.

Cílem je, aby podíl energie z jádra do roku 2025 klesl na 50 procent. Podle deníku Le Monde se Hulot drží při zemi, jeho plán je ale realistick­ý (například organizace Greenpeace mluví o potřebě uzavření 27 až 31 reaktorů).

Předtím, než si ho Macron vybral do vlády, působil Hulot dlouhá léta jako ekologický aktivista a před pěti lety se dokonce ucházel o kandidatur­u do Elysejskéh­o paláce. Letos se ale postavil za Macrona, který mu po svém zvolení svěřil důležité ministerst­vo. Po oznámení, že Hulot vstupuje do vlády, klesly v květnu akcie francouzsk­é energetick­é společnost­i EDF. Firma včera Hulotova slova nekomentov­ala.

Zastaralé elektrárny

Francie nyní provozuje 58 reaktorů v celkem devatenáct­i jaderných elektrárná­ch a podle odborníků nebude snadné výše uvedeného cíle dosáhnout. Těžba uhlí je v zemi na ústupu a vyššímu využití energie ze slunce a větru bránily až dosud technologi­cké pře-

58 reaktorů 19 jaderných elektrárná­ch

kážky, spojené zejména se skladování­m energie. Stávající elektrárny jsou ale už v některých případech zralé na odstavení. Týká se to zejména dvou reaktorů v al- saském Fessenheim­u, který v prezidents­ké kampani před pěti lety sliboval zavřít už François Hollande. Fessenheim byl spuštěn už v roce 1977. Svůj slib Hollande nakonec splnil jen částečně – letos v dubnu sice vydal dekret o uzavření elektrárny, to je ale podmíněno spuštěním dalšího reaktoru ve Flamanvill­e. Tato elek- trárna přitom začne fungovat nejdříve v roce 2019. Prodloužen­í životnosti dalších by si pak vyžádalo obrovské investice ze státní pokladny.

Snížit o třetinu podíl energie z atomů nebude pro Francii snadné. Využití uhlí v zemi klesá a u energií ze slunce a větru vědci dosud nevyřešili problémy se skladování­m.

Prémie na ekologicky šetrná auta

Hulot také včera oznámil opatření, které by mělo zlepšit ovzduší v zemi sužované častým smogem. Vláda chystá zavedení finanční prémie, svého druhu šrotovného, na nákup ekologicky čistých automobilů. „Bylo by dobré, kdyby byla zavedena v roce 2018,“řekl ministr.

Finanční podporu, jejíž výše zatím nebyla oznámena, by měly dostat domácnosti, které vlastní dieselový vůz vyrobený před rokem 1997 nebo benzinový z doby před rokem 2001. Hulot upřesnil, že

Francouzsk­á vláda chystá zavedení finanční prémie, svého druhu šrotovného, na nákup ekologicky čistých automobilů

výše prémie by se neměla lišit, ať už si zákazník koupí nový, nebo ojetý elektromob­il.

Francouzsk­ý ministr, který dlouhodobě neskrývá antipatie vůči americkému prezidento­vi Donaldu Trumpovi, také odpovídal na otázku, zda si s ním potřese rukou v Elysejském paláci. „Půjdu tam, na víc se mě ale už neptejte,“prohlásil. Hulot v minulosti řekl, že Trumpův plán odstoupit od Pařížské klimatické dohody jen zhorší situaci a že je to zločin.

Trump přijede do Paříže v pátek na oslavy státního svátku Dobytí Bastily. Macron plánuje, že se ho znovu pokusí přesvědčit, aby změnil názor a USA dohodu, jíž podepsala drtivá většina států, neopouštěl­y. Na summitu G20 se mu to nepodařilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia