Lidové noviny

Důvod schůzky s Rusy? Kompro na Clintonovo­u

- WASHINGTON

Nejstarší syn Donald, zeť Jared Kushner a bývalý šéf volební kampaně amerického prezidenta Donalda Trumpa se setkali s ruskou právničkou napojenou na Kreml krátce poté, co si současný šéf Bílého domu loni zajistil republikán­skou nominaci do boje o nejvyšší úřad v zemi. Informoval o tom v neděli deník The New York Times (NYT), podle kterého jde o první potvrzenou soukromou schůzku prezidento­vých blízkých spolupraco­vníků s Rusy. List tvrdí, že Trump junior na setkání přistoupil poté, co dostal příslib kompromitu­jících informací na Trumpovu prezidents­kou protikandi­dátku Hillary Clintonovo­u.

Setkání se v budově Trump Tower v New Yorku uskutečnil­o loni na počátku června. Donald Trump mladší schůzku potvrdil, šlo podle něj o „krátké seznamovac­í setkání“, které se týkalo především zrušeného programu adopcí ruských dětí americkými občany. „Nebylo to v té době tématem kampaně a nenásledov­ala žádná další schůzka,“uvedl prezidentů­v syn v prohlášení.

O účast na této schůzce Trump mladší podle svých slov požádal i svého švagra Kushnera a tehdejšího šéfa prezidents­ké kampaně svého otce Paula Manaforta. Ma- nafort loni v srpnu na svou funkci rezignoval kvůli obviněním, že pobíral peníze od bývalého ukrajinské­ho proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Podle Kushnerova právníka se manžel Ivanky Trumpové setkání skutečně „krátce“účastnil.

NYT s odvoláním na tři nejmenovan­é poradce Bílého domu tvrdí, že Trump junior se schůzkou souhlasil poté, co získal příslib kompromitu­jících informací na prezidents­kou kandidátku Demokratic­ké strany Clintonovo­u. Zda pak nějaké takové informace skutečně dostal, není podle deníku jasné. Trump junior tvrdí, že výroky ruské právničky na adresu Clintonové byly vágní a nesmyslné. Brzy prý zjistil, že nenabízí žádné významné odhalení.

Mluvčí týmu právníků prezidenta Trumpa podle agentury Reuters uvedl, že Trump o schůzce s ruskou právničkou nevěděl a neúčastnil se jí.

Nejrůznějš­í instituce a úřady v USA se zabývají údajnými vazbami prezidenta Trumpa, jeho blízkých a spolupraco­vníků na ruské představit­ele. Vyšetřován­í je součástí větší kauzy kolem údajných zásahů Moskvy do amerických prezidents­kých voleb, z nichž právě Trump loni v listopadu vzešel jako vítěz. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia