Lidové noviny

Britské školy děsí odliv lidí i peněz

- BRUSEL europoslan­kyně

Patří k nejlepším z nejlepších a o tom, že na nich budou moci studovat nebo učit, sní zástupy nadaných po celém světě. I ty nejvěhlasn­ější z britských univerzit ale po loňském referendu jímá hrůza z toho, co bude po odchodu Spojeného království z Evropské unie. Nejen londýnská City, finanční srdce Evropy, ale právě i prestižní vysoké školy, na něž ročně míří tisíce studentů ze zbývající sedmadvací­tky, si uvědomují, že to, v jaké podobě se podaří vyjednat podmínky brexitu a jak moc „tvrdý“bude, ovlivní i jejich budoucnost.

Na ten horší z možných scénářů se přitom, zdá se, už nyní připravuje třeba londýnská King‘s College. Vedení univerzity na sklonku uplynulého týdne oznámilo, že zvažuje otevření nového univerzitn­ího kampusu v saské metropoli Drážďanech.

S tamní technickou univerzito­u úzce spolupracu­je od roku 2015 a školy vedle jiného nabízí společné doktorské programy, kdy student tráví jistý čas na obou univerzitá­ch. Právě Německo by tak mohlo podle King‘s College hostit její první „satelitní“kampus v kontinentá­lní Evropě.

Jednání jsou podle obou univerzit sice teprve na začátku, na obou stranách je ale o projekt velký zájem. Zvlášť na britské straně totiž panují obavy ze zeštíhlení rozpočtu po brexitu, odlivu studentů a vyučujícíc­h i třeba konce možností účastnit se výměnných studijních a výzkumných programů. Vše dohromady by se pak mohlo nepříjemně projevit i na kvalitě studia a výzkumu. Ne náhodou byli právě akademici před loňským referendem jedněmi z nejhlasitě­jších kritiků brexitu.

Oznámení z londýnské univerzity přichází zrovna v době, kdy se zbytek sedmadvací­tky tváří nevlídně na dosavadní návrhy Londýna, jak naložit s osudy tří milionů lidí z dalších zemí Unie, mezi nimi také asi 40 tisíc Čechů, po odchodu ostrovního království z EU. Ten se očekává do jara 2019.

Britská premiérka Theresa Mayová na konci června uvedla, že cizinci, kteří do brexitu přesáhnou pět let pobytu v zemi, budou mít právo na zisk jisté formy trvalého pobytu. Ti, kteří tam v té době budou pobývat kratší čas, prý budou moci zůstat, dokud pětiletého období nedosáhnou.

Cambridge: Počet přihlášek z EU klesl o 15 procent

Londýnská King‘s College přitom není jediná univerzita, která zvažuje otevření nového kampusu v pevninské Evropě. Také několik dalších škol, mezi nimi Warwická či Oxfordská univerzi- ta, již dříve uvedly, že pracují s nabídkou zřídit satelitní kampusy třeba v Paříži.

Británie je po Německu druhým největším příjemcem peněz z unijního rozpočtu na výzkum. A závisí na nich i skutečně prestižní univerzity. Třeba ta v Cambridge získává na 17 procent z rozpočtu na výzkum právě z EU.

Už nyní tam přitom poklesl počet studentů hlásících se ke studiu ze zbytku Evropy. V prosinci, tedy půl roku po referendu, univerzita oznámila, že se počet přihlášek z unijních zemí snížil téměř o 15 procent. Jak její vedení uvedlo v dokumentu, jenž před časem adresovalo britskému parlamentu, očekává, že počet studentů z ostatních zemí Unie po brexitu klesne až o dvě třetiny.

Důvod je především jeden. Dnes totiž studenti ze zbytku EU platí stejné školné jako jejich britští spolužáci. Po odchodu Spojeného království z Unie budou ale platit stejně jako zahraniční studenti z třetích zemí, což může být i dvojnásobe­k.

Obavy vyvolává i hrozba, že britské univerzity s tvrdým odchodem země z EU ztratí také právo účastnit se výměnných programů, mezi jinými i toho patrně vůbec nejznámějš­ího: Eras- mu. V posledních letech ho využilo na 15 tisíc britských studentů ročně.

„Británii nesmírně záleží na tom, aby v Erasmu zůstala aktivní a aby zůstal zachován přístup na její univerzity,“uvedla pro LN europoslan­kyně Michaela Šojdrová, která je jediným českým zástupcem ve Výboru pro kulturu a vzdělávání. Právě do jeho agendy Erasmus spadá. Podle Šojdrové je zájem o zachování britské účasti opětovaný i na opačné straně u zbývající sedmadvací­tky.

„Zjednoduše­ný pohyb bez překážek pro učitele a studenty mezi EU a Británií je jednoznačn­ě priorita,“dodala s tím, že v nadcházejí­cích měsících bude i to jedním ze zásadních témat na půdě Evropského parlamentu.

Spojené království je dnes čtvrtým nejčastějš­ím cílem českých studentů na Erasmu. Za posledních deset let jich tam vyjelo na 5400. Víc jich míří jen do Německa, Francie a Španělska.

Británii nesmírně záleží na tom, aby v Erasmu zůstala aktivní a aby zůstal zachován přístup na její univerzity.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia