Lidové noviny

„Nepohodlné“Čečence čekala smrt

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

GROZNYJ/PRAHA Přísně tajná akce byla provedena v noci na 26. ledna 2017. V hlavním městě severokavk­azské Čečenské republiky Grozném bylo popraveno podle dosavadníc­h zjištění ruských novinářů 26 mužů. Pravděpodo­bně nejde o konečné číslo. Poprava byla vykonána v objektu policejníc­h hlídek, jenž je pojmenován po hrdinovi Ruska Achmatu Hadžim Kadyrovovi, otci současného čečenského lídra Ramzana Kadyrova. Velitelem oddílu je Aslan Iraschanov. Vraždě byli přítomni i vysocí představit­elé čečenského ministerst­va vnitra a členové Kadyrovovy osobní ochran- ky. Těla popravenýc­h byla ještě tu noc rozvezena na několik hřbitovů, včetně křesťanský­ch, kde byla naházena do narychlo vykopaných jam. Některé hroby se již podařilo novinářům najít. Vedle toho mají k dispozici fotografie některých zadržených, později zastřelený­ch, nejčastěji upoutaných náramky k potrubí v jakémsi sklepě. Na některých snímcích je znaménko minus. Tak byli označeni ti, kdo byli určeni k likvidaci.

První byli gayové

Že jsou v Čečensku lidé popravován­i bez soudu, tuší novináři z Nové gazety už řadu měsíců. Chyběly ale důkazy. Nakonec se však objevily.

Už 20. dubna 2017 list předal osobní údaje dvou obětí, které byly prokazatel­ně zastřeleny bez soudu, ruským vyšetřovac­ím orgánům. V tomto případě šlo o muže nařčené z homosexual­ity. Na bezpečnost­ní složky samotného Čečenska se novináři ale obrátit obávali. Republika pod vedením extravagan­tního Ramzana Kadyrova je centrem organizova­ného zločinu krytého státem. Sa- motný Kadyrov je podezřelý z iniciování útoků na řadu ruských opozičních politiků i novinářů. Lidé blízcí hlavě Čečenska byli obviněni i z vraždy lídra ruské demokratic­ké opozice Borise Němcova. Při odhalování kauz spojených s pronásledo­váním homosexuál­ů narazili novináři i na další zločiny. Ten nejzávažně­jší má prvopočáte­k v události, ke které do- šlo 17. prosince 2016 v Grozném. Tehdy skupina mladých Čečenců zavraždila policistu a ukradla mu automobil. Na cestě zabili ještě dopravního strážníka. Čečenské bezpečnost­ní složky je ale na útěku zlikvidova­ly. Tři mladíci byli převezeni do nemocnice, kde byli podle ruské lidskopráv­ní organizace Memorial zastřeleni. V celém Čečensku začala tzv. protite- Kadyrov je podezřelý z iniciování útoků na řadu ruských opozičních politiků i novinářů roristická operace. Asi dvě stovky mužů byly zatčeny. Nikdo nebyl oficiálně obviněn, například z extremismu.

Nebyla to vražda, ale poprava. Došlo k ní letos v zimě na území Ruské federace, rukama členů oficiálníc­h bezpečnost­ních složek. Jména zastřelený­ch tento týden zveřejnil ruský list Nová gazeta.

Ti, kdo přežili

Zatýkání a věznění lidí bez právních náležitost­í se staly v Čečensku normou. Homosexuál­ové, kritici Kadyrovova režimu nebo třeba jen ti, kdo si před všudypříto­mnými špicly dělali z Kadyrova legraci, byli zastrašová­ni, ponižováni při nezákonnýc­h výsleších, vězněni v tajných lágrech. Právě svědectví těch, kdo přežili, pomohlo masovou vraždu odhalit.

Přitom vyšetřován­í neprobíhal­o vůbec hladce. Na kriminalis­ty byl vyvíjen tlak z nejvyšších míst. Zástupce šéfa ruské Hlavní správy Vyšetřovac­ího výboru Igor Sobol byl po 14 dnech pátrání v Čečensku nečekaně přeřazen. Snažil se najít přeživší a přesvědčit je, aby překonali strach a mluvili. Usiloval o jejich ochranu před veřejností i čečenským vedením. Jeho nástupce prohlásil, že pokud oběti nepřijdou za ním, hledat je nebude. Pak se do věci vložili novináři.

 ?? FOTO REUTERS ?? Čečenský lídr
FOTO REUTERS Čečenský lídr

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia