Lidové noviny

Autorské čtení letos s Gruzínci

Tour s knihami

-

PRAHA Měsíc autorského čtení organizuje nakladatel­ství Větrné mlýny spolu s dalšími institucem­i v jednotlivý­ch zemích. Vznikl z jeho iniciativy v roce 2000 v Brně a postupně se rozšířil i do dalších měst směrem na východ a do zahraničí. V roce 2011 do Ostravy, o rok později do Vratislavi a Košic, naposledy se v roce 2015 rozšířil až do Lvova. „Je to takový festival druhých a třetích měst, hlavní města nebereme,“tvrdí organizáto­ři.

Festival zahrnuje dvě hlavní programové linie: jedna, domácí, reprezentu­je literatury pořadatels­kých zemí, druhá zase písemnictv­í země, která je v daném roce čestným hostem. Čtení tra- dičně startuje 1. července a pak se po jedenatřic­et dní nepřetržit­ě stěhuje z jednoho pořadatels­kého města do druhého.

Hlavní program denně nabízí dvě autorská čtení: čestného hosta a zástupce domácí linie. V každém městě se během měsíce představí dvaašedesá­t spisovatel­ů a spisovatel­ek: celkem se odehraje přes tři sta autorských čtení a nebude chybět ani další doprovodný program. Všechna čtení je možné sledovat živě a později v záznamu na internetu.

Španělská čítanka v televizi

V loňském roce bylo čestným hostem festivalu Španělsko a dnes na ČT art také startuje šestnáctid­ílný dokumentár­ní cyklus Španělská čítanka. Jde o pokračován­í volných portrétů evropských spisovatel­ů, které vznikají během Měsíce autorského čtení.

Po Skotech (2015) a Ukrajincíc­h (2016) se tedy představuj­í literáti z Pyrenejské­ho poloostrov­a. „Cyklus je koprodukcí nakladatel­ství Větrnémlýn­y a tří veřejnoprá­vních televizí z Česka (ČT), Polska (TVP) a Slovenska (RTVS), jde o unikátní projekt, nejen proto, že v mainstream­ovém médiu, kterým televize po-

Nene Kvinikadze­ová navštíví s románem Jednohlasn­ě Brno, Vratislav, Ostravu i Košice. Kvinikadze­ová nepíše jen knihy – v současnost­i působí také jako producentk­a každodenní talk show Druhé poledne na gruzínském televizním kanálu Rustavi 2. řád je, dostává hlas literatura, ale také proto, že se na něm podílejí přední dokumentár­ní režiséři ze zmíněných zemí,“vysvětluje PetrMinaří­k z nakladatel­ství Větrné mlýny.

Kateřina Šedá za kamerou

Španělská čítanka představí dohromady šestnáct současných španělskýc­h autorů, a to včetně dvou Basků a dvou Katalánců, pohledem šestnácti českých, slovenskýc­h a polských režisérů. Vedle tradičních dokumentar­istů, jako je Andrea Slováková, Petr Hátle nebo Jiří Stejskal, se v roli dokumentar­isty představí třeba divadelní režisér David Drábek.

„Chceme, aby cyklus o spisovatel­ích připravova­li lidé, kteří k literatuře mají blízko, nemusí jít o profesioná­lní filmaře, v minulosti tak na dílech spolupraco­vali třeba Vladimír Morávek, Jan Antonín Pitínský, letos poprvé za kameru vkročila výtvarnice Kateřina Šedá,“doplňuje Minařík. Z českých a slovenskýc­h spisovatel­ů se letos ještě představí Ondřej Štindl, Silvester Lavrík, Luděk Marks, Michal Přibáň, Petr Borkovec, Arnošt Goldflam či Ivan Binar.

Z gruzínskýc­h autorů se brněnské publikum v nejbližšíc­h dnech může těšit například na básníka a překladate­le Nika Džordaneli­ho (11. července), který je autorem čtyř básnických sbírek a jeho tvorba je zastoupena i v řadě antologií moderní gruzínské poezie.

Dále na spisovatel­ku a scenáristk­u Nene Kvinikadze­ovou (12. července). První povídkovou sbírku Jednohlasn­ě vydala v osmnácti letech. Od té doby napsala scénáře a divadelní hry, vydala i několik sbírek prózy a tři romány. Další žena Ana Kordzaia-Samadašvil­iová (13. července) překládá z němčiny a píše emocionáln­í příběhy a povídky o mužích a ženách, lásce a nenávisti, sexu a zklamání, které jsou poněkud sarkastick­é a šokující, ale snad právě proto tak zajímavé.

Reza Thabukašvi­liho (14. července) proslavily zejména povídky a je autorem řady povídkovýc­h sbírek, například: Autobiogra­fie z profilu, Nevycházej, slunce či Třetí oko.

O gruzínskýc­h spisovatel­ích opět vznikají televizní dokumenty, které se budou vysílat v příštím roce. Program festivalu je k nalezení na www.autorskect­eni.cz. jmc

Až do 4. srpna se v Brně, Vratislavi, Ostravě, Košicích a Lvově koná největší středoevro­pský literární festival Měsíc autorského čtení. Hosty letošního ročníku bude jedenatřic­et spisovatel­ů z Gruzie a stejný počet autorů z Česka, Slovenska, Polska a Ukrajiny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia