Lidové noviny

Vymáhat a bránit

-

Kolega Petr Kamberský na tomto místě před několika dny psal o policistec­h, kteří loví tatíky na šlapadlech a pokutují je za to, že si před plavbou dali k obědu pivo. Přidal ještě vzpomínku na zátahy mužů zákona na vinařské stezce, kde tučná pokuta hrozí za sklenku vína, kvůli níž byla cyklotrasa postavena. Místo „pomáhat a chránit“tu máme princip „vymáhat a bránit“. Ministr vnitra Milan Chovanec je dokonce natolik přesvědčen o jeho úspěšnosti, že ho minulý týden jako exportní artikl s nálepkou Czech Made nabídl Italům.

Chovancův dopis zaslaný jeho protějšku Marco Minnitimu je rámován obavou z nové uprchlické vlny, která se na nás valí. List ale obsahuje především nabídku, že čeští muži zákona budou v italských záchytných táborech vymáhat právo na Evropskou unii bez migrantů a bránit uprchlíkům pohybovat se po kontinentu.

Každého, kdo se zabývá azylovým právem, musí styl Chovancova listu pobavit. Hned několikrát se v něm objevuje obrat „osoby, které nemají legitimní nárok na mezinárodn­í ochranu“. Ve skutečnost­i má ovšem právo na azyl každý – až do doby, kdy mu ho úřady nebo soud ode- přou. Rozumí se italští úředníci nebo soudci, nikoliv ti, kteří spadají pod ministra Chovance. Většina migrantů připlouvaj­ících k italským břehům pochází z Nigerie, Bangladéše, Pobřeží slonoviny, Guineje nebo Senegalu, vesměs chudých zemí s mizivou perspektiv­ou. Ano, dost možná jde o „nelegální ekonomické migranty“, o nichž píše Chovanec. Jak ale náš ministr tak samozřejmě ví, že nemají právo na azyl? Žádná země EU dosud nepřišla s tím, že by jakýkoliv z výše uvedených států měl být na seznamu bezpečných zemí. List ale graduje. V závěru svého dopisu Chovanec neopomene kolegu Minnitiho poučit, že uprchlické kvóty jsou úplná blbina, která migranty jen podněcuje a s níž my, Češi, hluboce nesouhlasí­me.

„Nelegálem“je pro české policisty uprchlík na gumovém člunu stejně jako tatík na šlapadle, který požil. Neoprávněn­ý vstup nebo jízda pod vlivem – na obojí platí „návratové operace“, jak pěkně píše Chovanec.

Na Chovancovu omluvu je třeba napsat, že čeští policisté postupují podle pravidla „padni, komu padni“. Doma i v cizině. „Nelegálem“je pro ně uprchlík na gumovém člunu stejně jako tatík na šlapadle, který požil. Neoprávněn­ý vstup nebo jízda pod vlivem – přestupek jako přestupek. Na obojí platí „návratové operace“, jak pěkně píše Chovanec. Migrant patří zpátky do Afriky a výletník na šlapadle na břeh.

A ruku v ruce s represí musí jít prevence. Citujme naposledy z Chovancova listu: „veškeré síly musíme zacílit do řešení, které motivační faktory potlačí.“Zlatá slova. S tou motivací dát si v kempu před vyplutím pivo je opravdu třeba něco udělat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia