Lidové noviny

ÚHEL POHLEDU Starosta musí mít volné ruce

Přešli jsme u nás na lidovou volbu prezidenta a demokratic­ký systém se nezhroutil. A stejně tak se nezhroutí z přímé volby starosty

-

Musím reagovat na článek pana Šaradína ( LN 4. 7.: Babišova vize plná nejasností). Prý mé úvahy o obecním uspořádání mohou zlikvidova­t demokracii. Je to nesmysl, který vyfabulova­l z jedné otázky v rozhovoru. Ale věřím, že jeho kritika byla spíše nedorozumě­ním. Pane Šaradíne, demokracie je diskuse, proto si musíme stále pokládat otázku, zda obecní model reprezenta­ce funguje dobře, nebo bychom mohli udělat něco, aby fungoval lépe.

Proč starosta

Ano, stojím si za tím, že nejdůležit­ějším politikem v České republice by měl být starosta. Nevidím na tom nic špatného. Vycházím z jednoduché premisy, že většina problémů, se kterými se občan dennodenně setkává, se musí řešit na místní úrovni. Starosta nejlépe ví, kde je potřeba rekonstruo­vat chodník, zda bude příští rok potřeba víc míst ve školce nebo jestli se má investovat do nového bazénu. Měl by to být člověk, který zná svou obec skrz naskrz a umí si vždy poradit.

Když se podíváte na průzkumy veřejného mínění a důvěru občanů v jednotlivé politiky, starostové jsou vždy první, zcela na vrcholu. Lidé jim důvěřují více než prezidento­vi, o vládě či parlamentu ani nemluvě. Starostové jsou prostě ti nejoblíben­ější a nejdůvěryh­odnější politici, které v České republice máme. Lidé to vědí. Není náhoda, že v některých obcích vládne starosta třeba i dvě desetiletí v kuse.

Vize a příklady ze světa

Rád bych zároveň zdůraznil, že vize je něco jiného než program ANO na příští čtyři roky; je to moje osobní představa, jak by to u nás mohlo někdy v budoucnu lépe fungovat.

Jak a kdy se k něčemu alespoň podobnému dopracujem­e v rámci současného koaličního vládnutí, je velká otázka. Navíc si samozřejmě nemyslím, že se mají hned omezovat jak zastupitel­stva, tak městské rady; je ale objektivní fakt, který musí uznat všichni politologo­vé, že postavení starostů a hlavně primátorů je v našem systému až extrémně slabé. Mají jenom jeden hlas v radě, ale když něco nejde nebo se nedaří, odpovědnos­t nesou oni. Starosta a primátor odsouzený k jednomu hlasu v městské či obecní radě a ke koaličnímu vládnutí nemůže mít ani žádný politický program, protože nedostane de facto žádnou šanci ho naplnit. Naše města pak nejsou efektivně řízena a nikdo nemá jasnou odpovědnos­t.

Přešli jsme u nás na lidovou volbu prezidenta a demokratic­ký systém se nezhroutil a stejně tak se nezhroutí z přímé volby starosty.

Starosty a primátory si volí v New Yorku a relativně nově třeba v Paříži, proč bychom je nemohli volit v Praze nebo v Brně? Starostové v Londýně či v Berlíně mají větší pravomoci než primátoři v Ostravě či Hradci Králové. Proč bychom se s tím měli smířit?

Systém odvolávání špatných politiků by se musel dobře připravit a vymyslet, nikde ve světě zatím dobře nefunguje, ale třebas takový Karel Janeček to vymýšlí už léta – a nikdo ho z ohrožení demokracie neosočuje. Janeček přitom není jediný, kdo to ve světě zvažuje. Když to ale napíši já, jsem hned prý nebezpečný pro demokracii.

Když si Šaradín myslí, že píši nesmysly, ať se podívá, jak to funguje třeba ve městě New York. Starosta je volen přímo a sám si vybírá celý mana- žerský tým. Starosta jmenuje a vyměňuje šéfy jedenapade­sáti městských department­ů, od hasičů přes školství a územní plán až po dopravní podnik. Pouze kontrolní a účetní oddělení mu nepodléhaj­í, jsou nezávislá.

Pro politickou odpovědnos­t

V New Yorku dále mají městskou radu, což jsou vlastně volení zástupci jednotlivý­ch městských částí. Tato rada schvaluje městskou legislativ­u, předpisy, vyhlášky a regulace. Starosta ale může tyto věci vetovat a přehlasová­n pak může být pouze kvalifikov­anou většinou. Je zjevné, že stačí silné

Když si Šaradín myslí, že píši nesmysly, ať se podívá, jak to funguje třeba ve městě New York. Starosta je volený přímo a sám si vybírá celý manažerský tým.

zastupitel­stvo, nemusí být ještě silná městská rada, pro kterou je pak primátor jen jakousi tváří navenek, loutkou, jen tiskovým mluvčím. Systém mocných radních, kteří se nikomu nezodpovíd­ají, podporuje korupci a neefektivn­ost. Chce mi snad někdo tvrdit, že je Amerika nedemokrat­ická? Vždyť je to jedna z kolébek a bašt demokracie! Český systém starostů s jedním hlasem v městské radě se podobá francouzsk­ému. Francouzi jsou ale odůvodněně se svým systémem v poslední době velmi nespokojen­i. A v takové Praze a leckde jinde je to podobné.

Přímá volba by v konečném důsledku posílila pouto mezi občany a starostou a zvýšila politickou odpovědnos­t starosty. Už žádné vytáčky na koaliční partnery. Neděláte, co jste před volbami slíbil? S dalším mandátem se můžete rozloučit.

 ?? Byl starostou New Yorku tři volební období od roku 2002 do roku 2013 FOTO GETTY IMAGES ?? Michael Bloomberg
Byl starostou New Yorku tři volební období od roku 2002 do roku 2013 FOTO GETTY IMAGES Michael Bloomberg
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia