Lidové noviny

Mýto, známky, ale i silniční daň

- LUDĚK VOKÁČ

Ačkoli v Evropě stále existují země, kde se za použití dálnic neplatí, jejich počet dlouhodobě klesá. Vždyť i sousední Německo řeší zpoplatněn­í sítě, které má paradoxně mířit hlavně na zahraniční řidiče. Prozatím tam automobily do 7,5 tuny jezdí bez poplatku, což se ale v následujíc­ích letech nejspíš změní.

Německý model prozatím počítá s dálničními známkami, jak je známe od nás. Tento systém je při- tom v Evropě menšinový. Nálepky jsou pro jízdu po rychlostní­ch komunikací­ch potřeba v devíti zemích – kromě Česka v Bulharsku, Maďarsku, Moldávii, Rakousku, Rumunsku, na Slovensku, ve Slovinsku a Švýcarsku.

Dálniční známky i předem

Až na jedinou výjimku platí, že lze zakoupit i krátkodobé dálniční známky, a řidič tak nemusí kupovat drahý roční kupon, jako je tomu ve Švýcarsku. V ostatních státech lze koupit krátkodobé známky, typicky s týdenní nebo desetidenn­í platností nebo s platností měsíční. Pozor si musejí dát motocyklis­té – zatímco v Česku dálniční známku nepotřebuj­í, v řadě zahraniční­ch zemí se jich zpoplatněn­í dálnic týká.

Klasické samolepky na čelní sklo jsou na ústupu, některé země zavádějí známky elektronic­ké – má je například Slovensko a zpoplatněn­í dálnic řeší elektronic­ky také Maďarsko. I tady platí, že dálniční známku si lze koupit na prodejním místě u hraničního přechodu, ale dá se také pohodlně objednat přes internet – což zvládne třeba spolujezde­c během cesty.

Nalepovací kupony lze rovněž koupit na hraničních přechodech nebo u příhraničn­ích benzinovýc­h pump. Ale vybavit se jimi dá i dopředu, existuje řada prodejních míst, kde lze zahraniční známky zakoupit i v Česku.

Extra zpoplatněn­í

V části zemí jsou dálnice vesměs zdarma a platí se jen za průjezd vybranými úseky. Příkladem jsou některé dálnice v Polsku, mosty ve Švédsku (třeba spojnice s Dánskem) či horské tunely a průsmyky v Rakousku. Tam dochází k dvojí platbě – země vyžaduje i dálniční známku.

Extra poplatky mohou mít i jinou podobu. Třeba pro vjezd do některých německých měst je potřeba mít ekologicko­u známku. Kdo se tedy v rámci dovolené chystá do těchto sídel, měl by si zkontrolov­at, kam až smí zajet bez známky a případně si ji pořídit. Opět to jde s předstihem ještě v České republice, prodávají je například na stanicích technické kontroly. Je k tomu ovšem potřeba technický průkaz vozidla – tedy takzvaný velký techničák.

Jinde mají poplatky další formu, jak ukazuje třeba kreativní přístup Běloruska. Tam se sice platí na dálnicíchm­ýtné, ale na řidiče čeká i silniční daň. Pravda, Bělorusko není zrovna typická destinace, kam čeští motoristé míří po vlastní ose, ale o to víc do- vede takový poplatek překvapit. Silniční daň se platí za dobu strávenou s vozem v této zemi. Den je za pět dolarů (120 korun), týden za patnáct (340 Kč), měsíc za třicet (zhruba 700 Kč).

Mýtné jako hlavní trend

Nejobvykle­jším způsobem zpoplatněn­í dálniční sítě je v Evropě mýtné. Řidiči nákladních vozů ho platí třeba i v Česku a také v sousedním Německu, osobních aut se týká v menším počtu zemí – je jich celkem patnáct. Jde sice o velmi spravedliv­ý způsob platby z hlediska využívání cest – řidič zaplatí za to, co ujel – ale hlavní komplikací je systém jeho úhrady.

Zdaleka ne všude po Evropě je totiž možné mýtné platit kartou, často je vyžadována hotovost. Cožmůže být ve státech s „exotickými“měnami trochu potíž. Někdy je možné platit například v eurech nebo dolarech, ale nelze se na to spoléhat. Kvůli tomu je vhodné trasu cesty prozkoumat dopředu, zjistit si alespoň orientačně výši mýtného a připravit si dopředu adekvátní obnos v dané cizí měně.

V řadě zemí sice existují systémy pro automatick­é placení mýtného, ty ovšem vyžadují registraci. V některých případech při ní řidiči mohou narazit na jazykovou bariéru, jindy ani nejde registrace na dálku udělat. Už třeba kvůli tomu, že systém automatick­ého výběru mýta vyžaduje speciální palubní jednotku.

Automatick­é systémy ale mohou být pohodlným způsobem výběru mýta u automobilů půjčených na místě. Jen pozor na extra příplatky, které by za tuto službu mohla půjčovna požadovat.

Cestování autem po Evropě je vzhledem k husté silniční síti a absenci hraničních kontrol v schengensk­ém prostoru snadná záležitost. Řidičům ovšem komplikují život rozdílné systémy zpoplatněn­í dálnic.

Po Čepujeme v zahraničí Út Dálniční známky a mýto St Jak si na dovolené půjčit auto Čt Na co si dát v cizině pozor Pá Jak pojistit dovolenou s autem

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia