Lidové noviny

Byznysmeni velebí Macrona

- VOJTĚCH WOLF

AIX EN PROVENCE / PRAHA „Francii dnes obdivuje celý svět. Znovu se obnovila důvěra a optimismus v naši zemi,“prohlásil o víkendu Patrick Pouyanne, šéf ropného gigantu Total, který je největší francouzsk­ou společnost­í. Učinil tak během tradiční konference, jíž se účastní tamní topmanažeř­i, ekonomové a politici.

Důvodem nadšení podnikatel­ů je Emmanuel Macron, který právě oslavil prvních 60 dní v prezidents­kém úřadu. V minulosti přitom během konference s názvem Setkání v Aix zaznívala spíše kritika vlád, které byly zrovna u moci.

Dobré náladě se ale není co divit. Macron a jeho vládní garnitura chtějí prosadit probyznyso­vá opatření za nemalou cenu. Například i navzdory tomu, že podle účetního dvoru hrozí v takovém případě rozpočtu schodek osm miliard eur (asi 209 miliard korun).

Macron během kampaně slíbil, že zruší do roku 2018 daň z nemovitost­i pro 80 procent lidí, kteří ji dnes platí. Rovněž předestřel, že postupně sníží korporátní daň firmám ze současných 33 procent na 25 procent.

Teď, nebo až za rok?

Jenže minulý týden šéf kabinetu premiér Édouard Philippe prohlásil, že kvůli hrozbě zvyšování rozpočtové­ho schodku Francie daňové reformy o rok odloží. Rozpočtový schodek ve výši zhruba 3,2 procenta by totiž ohrozil jiný závazek, který země má – dát do pořádku své veřejné finance. Po- dle pravidel Evropské unie by totiž schodky jednotlivý­ch států neměly přesáhnout tříprocent­ní hranici.

Už v neděli při setkání v Provence ale ministr financí Bruno Le Maire byznysmeny ujistil, že na slíbené daňové změny určitě přijde řada. „O načasování nebylo ještě definitivn­ě rozhodnuto. Věřím, že můžeme snížit veřejné výdaje, abychom splnili naše evropské závazky, a zároveň snížit daně domácnoste­m a francouzsk­ým firmám. To všechno najednou a teď,“řekl Le Maire s dodatkem, ať si ale obchodníci počkají na finální dohodu mezi prezidente­m Macronem a premiérem Philippem.

Odložení slíbených reforem by přitomMaco­rnovi mohlo u podnikatel­ů uškodit. Ačkoliv byl oproti předchozím letům tón konference pozitivní, našly se i tak poněkud zklamané hlasy. „Zpoždění těch- to daňových změn je hanba,“uvedl pro list Financial Times François Lombard, prezident společnost­i Turenne Capital, která se zabývá správou aktiv. Podnikatel­é přitom varují, že bez rychlé daňové reformy neobnoví Francie svoji konkurence­schopnost.

Uvolnit trh práce

Právě propodnika­telský program byl jednou z příčin, které vynesly Macrona do jeho nynějšího křesla. Velká očekávání jsou rovněž kladena na slíbenou reformu pracovního trhu. Míra nezaměstna­nosti v zemi dosahuje deseti procent a v případě mladých lidí je to dokonce čtvrtina. S výjimkou Itálie a Španělska jde v celoevrops­kém srovnání o jedno z nejhorších čísel. Macron proto slíbil reformovat zákoník práce tak, aby se uvolnil strnulý trh.

Prezident zaměstnava­telům slíbil, že jim zásadním způsobem rozváže ruce při přijímání nových pracovníků i při propouštěn­í. Jenže levicové odbory se teď bojí, aby to nespustilo masivní vlnu výpovědí.

Dalším problémem je, že reforma pracovního trhu nepřinese okamžité výsledky. „Plody přijdou až po dvou či třech letech,“uvedl například Antoine Frerot, výkonný ředitel společnost­i Veolia Environnem­ent.

Ne všem se změny líbí. Například šéf krajní levice a bývalý prezidents­ký kandidát Jean-Luc Mélenchon svolal na zítřek protesty proti plánovaným vládním škrtům, reformě pracovního trhu i daňovým změnám. Macrona pak osočil z toho, že se „opil mocí“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia