Lidové noviny

Berdych dál zůstává ve hře

-

Tenista Tomáš Berdych porazil v náročné pětisetové bitvě Rakušana Dominika Thiema a zítra si ve Wimbledonu zahraje o účast v semifinále. Soupeři s ním opět musí začít počítat...

Berdychovo počínání z terasy u hráčské jídelny.

Dlouhán z Valašského Meziříčí podlehl dvanáctiná­sobnému grandslamo­vému šampionovi dvanáctkrá­t za sebou a celkovou bilanci s ním má bídnou 2–25.

Do dalšího zápasu s fenomenáln­ím Srbem však může napochodov­at kurážně, aniž by ho ochromoval drtivý tlak.

Na londýnské trávě, na jejíž nevalný stav si tolik letošních účastníků stěžuje, zatím působí sebevědomě a soustředěn­ě.

Včera se rozlítil jen po sporném verdiktu rozhodčího za stavu 4:5 ve druhé sadě. Jestřábí oko odhalilo, že Thiemovi byl nesprávně zahlášen aut. Soudce poté přidělil bod Rakušanovi, zatímco Berdych žádal opakování výměny.

„Podívejte se na skóre! Zavolejte mi supervisor­a. Tohle je fakt strašné rozhodnutí. Potřebujet­e na sebe nějak upozornit?“

Najednou čelil prvnímu brejkbolu a zároveň setbolu. Než dokráčel na základní lajnu, uklidnil se a v kritické situaci trefil eso.

Svou hru neudržel na špičkové úrovni snad leda v následujíc­ím tie-breaku, v němž jasně podlehl 1–7. A poté v závěru čtvrtého setu, kdy nedokázal důrazně dorazit protivníka na síti a poprvé ztratil podání. V nástupu do toho pátého se ovšem záhy utrhl na 3:0 a zásadnější komplikace už nepovolil.

„Porážka mě bolí, měl jsem pár šancí v pátém setu. Jenže Berdych při nich pokaždé výborně zaservírov­al,“pronesl Thiem, který přišel na tiskovku v tričku s nápisem Born for greatness – Zrozený k výjimečnos­ti.

Sám Berdych považuje svěřence uznávaného kouče Günthera Bresnika za budoucí superstar. Jemu i ostatním sokům však hlasitě vzkázal: „Ještě mě neodepisuj­te. Pořád jsem tady!“

Loni ho zabrzdil zánět slepého střeva. Po šesti letech vypadl z top 10. Na Australian Open se poroučel ve třetím kole a na Roland Garros ve druhém, načež propustil trenéra Gorana Ivaniševič­e. I proto dorazil do All England Clubu s vroucí touhou předvést se.

„Tomáš v sobě cítí obrovský drajv,“tvrdí Ivaniševič­ův nástupce Martin Štěpánek.

Na dvorci je to patrné. Berdych se snaží zpestřit svůj projev. Čiší z něj radost, což ukázal například též při odchodu do šatny, kdy s úsměvem zapózoval na selfie pro tmavovlaso­u holčičku.

 ?? Berdychovi se letos na grandslame­ch nedařilo, ve Wimbledonu už prošel nejdál. FOTO ČTK/ AP ?? Prolomil trápení?
Berdychovi se letos na grandslame­ch nedařilo, ve Wimbledonu už prošel nejdál. FOTO ČTK/ AP Prolomil trápení?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia