Lidové noviny

Snad mi mentální příprava pomůže

- MATĚJ HEJDA

Hokejista Tomáš Hertl (23) absolvoval v San José jednu z nejsložitě­jších sezon v kariéře. Pro tu nadcházejí­cí proto nachystal řadu novinek.

PRAHA Jako by jej smůla na zranění pořád nechtěla opustit. Český útočník Tomáš Hertl má za sebou složitou sezonu. Měsíce laboroval s bolavým pravým kolenem a v základní části stihl pouze necelých padesát utkání. Sérii play off proti Edmontonu navíc dohrával s prasklinou v kotníku.

Takové patálie pochopitel­ně musí zamávat s morálkou i tak pozitivníh­o hráče, jakým třiadvacet­iletý český útočník je.

I proto Hertl sáhl ke změnám v letní přípravě. Začal spolupraco­vat s trenérem a psychologe­mMarianem Jelínkem, jenž mu pomáhá s mentální přípravou.

Jak myslíte, že je pro hokejistu důležitá mentální koučing?

Ohromně. To vám řekne dnes už každý sportovec. U individuál­ních sportovců je to naprostá povinnost. Podle mě to ale potřebuje snad každý profesioná­lní sportovec. Je důležité, aby se v těch klíčových situacích nepoložil. Uvažoval jsem o tom delší dobu, než jsem se rozhodl. Jsem rád, že jsem se vydal touhle cestou.

Pozorujete na sobě pozitivní dopady této novinky?

Hodně se bavíme o věcech, které hráče čekají během sezony. Těžko to ale teď posoudím. Léto je bez stresu. Jenom trénujete. Když vám den nesedne, tak se nic neděje. To spíš uvidíme až v sezoně. Budeme s panem Jelínkem v kontaktu a já doufám, že mě to pomůže k co nejlepší sezoně.

Řešíte spolu i téma zranění, která vás poslední sezony tolik trápí?

I na tohle téma jsme se dostali. To se snažím ale už dlouhodobě dostat z hlavy. S tím člověk stejně nic neudělá. Nesmí to řešit, jinak by se v tom užíral a jen se zbytečně litoval. Jsou v lize hráči, kteří jsou na tom se zraněními ještě daleko hůř. Třeba střelec Steven Stamkos z Tampy. Spíš se bavíme o věcech, jak zvýšit sebevědomí. Konkrétní věci bych si ale nechal spíš pro sebe.

Jak jste vůbec přišel ke zranění kotníku?

Stalo se to na konci základní části proti Edmontonu. Schytal jsem střelu od jednoho z jejich obránců. Play off jsem přesto odehrál. Prášky a injekce zabraly dobře. Občas se mi v brusli tro- Čtyři sezony v dresu San José.

chu otočil kotník, ale dalo se s tím hrát. Ono se říká, že se s bolestí kolikrát hraje líp. Že se přes ni dostanete a hrajete líp, než když jste fit.

Změnil jste v přípravě ještě něco?

Ke změnám došlo. Vyměnil jsem kondičního trenéra. Zatím mi to vyhovuje. Doufám, že mi to všechno v sezoně pomůže.

Jak se těšíte na tu novou?

Letos je ta příprava delší než obvykle. Vypadli jsme už v prv- ním kole play off. Z hlediska přípravy jsem rád, že mohu využít delšího léta. Už trénuji víc než měsíc. Do konce srpna budu v Česku. Brzy začnu trénovat na ledě. Zatím to vše probíhá podle plánu. Tělo drží.

Jakou pozici jste si podle vašeho názoru po čtyřech letech v San José vybudoval?

Myslím, že dobrou. Vrátil jsem se po zranění, přesto jsem prostor dostával. Měl jsem jeden z nejvyšších časů na ledě ze všech útočníků. Musím si tu pozi- ci uhájit a ukázat, že mi mohou dál věřit.

Ze San José odešla do Toronta klubová legenda Patrick Marleau. Jak budou Sharks vypadat v příští sezoně?

Bude to zvláštní. Paty byl největší legenda klubu. Hrál tam celou kariéru. Dal víc než 500 branek. Bude to hodně velká změna, hlavně pro fanoušky. Je to velká škoda, že odchází takový hráč. Naštěstí jsme podepsali Joea Thorntona. Uvidíme, jestli přijdou ještě další změny. Léto je ješ- tě dlouhé a může se toho hodně stát.

V následujíc­í sezoně budete hrát o novou smlouvu. Ta příští vásmůže zajistit na zbytek života. Je nebezpečné pouštět si něco takového do hlavy?

Nejde na to nemyslet, ale zase se tím nesmím stresovat a trápit se, když mi nevyjde začátek. I po mizerném startu můžete vyletět. Když budu hrát dobře, body určitě přijdou a podle toho by mohla vypadat nová smlouva. Motivace navíc je to určitě. Pořád je to moje práce. Když vám sezona vyjde jako teď Davidu Pastrňákov­i, tak se zdá, že to hráče vůbec nemusí svazovat. Pak je to daleko lehčí vyjednáván­í o nový kontrakt. Já na to ale nechci myslet. Hlavní je, aby se týmu dařilo a já k úspěchu přispíval.

Může odchod Marleau znamenat i více prostoru pro vás?

Budu v klubu už pátý rok. Už mě nikdo nebere jako nováčka. Trenér mi pořád hodně věří, líbila se mu moje hra. Na důvěru a prostor si opravdu nemůžu stěžovat.

Čekal jste, že hráč jako Marleau z klubu někdy odejde?

Vím, že Paty chtěl delší smlouvu a klub nabízel jen jednoroční, maximálně dva roky. Od Toronta dostal tři roky, a tak se rozhodl pro změnu. Ještě jsme si nepsali. Jen Jumbovi (Thornton) jsem gratuloval k návratu.

Budu v klubu už pátý rok. Už mě nikdo nebere jako nováčka. Trenér mi pořád hodně věří, líbila se mu moje hra. Prostoru mám dost.

Je tu však šance, že byste se v příští sezoně mohl potkat v kabině s krajanem Radimem Šimkem, který s klubem podepsal roční dvoucestno­u smlouvu. Co na to říkáte?

Loni tam se mnou chvíli byl obránce Roman Polák. Předtím jsem tam dlouho žádného krajana neměl, naposledy Martina Havláta, který se omě na začátku angažmá skvěle staral. Hrozně mi tehdy začátek v NHL usnadnil. Teď se těším, že stejný servis poskytnu Radimovi. Češi si musí být nablízku. Vím, že poslední dva roky měl výborné, z první ligy se dostal až do reprezenta­ce. Já mu moc přeju, aby se probojoval do prvního týmu i v NHL.

Jste v kontaktu?

Psali jsme si už párkrát v sezoně a teď, když odjížděl na kemp. Říkal jsem mu, aby si ho užil. Je to hodně seznamovac­í. Okouká, jak to tam chodí a funguje. Hlavní tréninkový kemp začne v září, kdy půjde do tuhého a bude se muset ukázat. Snad se brzy v Praze sejdeme. I naše přítelkyně už jsou spolu v kontaktu. Těším se na něj.

 ?? Tomáš Hertl v NHL odehrál už 282 zápasů a nastřílel 67 gólů. FOTO PROFIMEDIA ??
Tomáš Hertl v NHL odehrál už 282 zápasů a nastřílel 67 gólů. FOTO PROFIMEDIA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia