Lidové noviny

Tři z komory supraphons­ké

- MARTIN ZVĚŘINA

Možná je vše zakleto v tradičním názvu „komorní hudba“, zní to dnes asi exoticky, přitom je termín jasně historicky vysvětlite­lný, přirozený. Kdyby se dal uskutečnit experiment a veškerou hudbu tohoto žánru prezentova­t s nějakým dobově chytlavým názvem, třeba „facebookov­á hudba“, a sledovat, kolik by měla posluchačů, třeba bychom byli překvapeni. Naštěstí kvalitu nikdy neurčoval počet příznivců. Následujíc­í letní novinky jsou, bez ohledu na popularitu, skvělé a na světové úrovni.

REZONANCE

Hudební cesta mezi Vídní a Prahou, mapující písňovou tvorbu od Mozarta po Jana Václava Voříška, čekala na vydání déle než deset let. Cembalistk­a a klavíristk­a Barbara Maria Williová je nahrála se sopranistk­ou Martinou Jankovou v roce 2006 s využitím kladívkové­ho klavíru z roku 1797. Jejich výbor z prací pěti českých a dvou rakouských skladatelů spojuje téma lásky v různých polohách.

Že vydání CD u komorního souboru není jednoduché, dokazuje i Belfiato Quintet. Tenhle dechový kvintet vznikl v roce 2005 ze studentů pražské HAMU a dnes jsou jeho členové etablovaný­mi sólovými i orchestrál­ními hráči a samotný soubor se může chlubit mezinárodn­ími cenami – přesto si na vydání debutového CD sháněl prostředky na Hithitu, tedy crowdfundi­ngovém serveru. Ne že by na tom bylo něco špatného, ale ukazuje to situaci vydavatelů. Dechové kvintety Josefa Bohuslava Foerstera a Pavla Haase i dechový sextet Leoše Janáčka si vydání zaslouží.

Klavírní kvarteto Josefa Suka je též tělesem oceněným doma i za hranicemi. Jeho počátky sahají do roku 2007, kdy vzniklo pod vedením Radima Kresty klavírní trio (Taras Piano Trio), od roku 2012 s příchodem violistky Evy Krestové (rozené Karové) vystupoval­i jako Ensemble Taras a pod současným názvem působí od roku 2014. Svůj supraphons­ký debut věnovali klavírním kvartetům Antonína Dvořáka (č. 2 Es dur op. 87) a Josefa Suka (a moll op. 1). Zralý Dvořák i mladistvý Suk jsou opět intepretov­áni skvostně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia