Lidové noviny

České zdravotnic­tví přichází o miliardy

Elektroniz­ace zdravotnic­tví v České republice vázne Lhůta pro získání evropských peněz se krátí

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Pětačtyřic­etiletého Petra z Prahy poslala stomatolož­ka na poliklinik­u na rentgen zubů. Na místě si za 30 korun koupil prázdné CD, na které mu snímek nahráli. Své zubařce ho pak musel sám doručit. Podobné situace nastávají po celé zemi, protože českému zdravotnic­tví se elektroniz­ace vyhýbá a jednotlivá pracoviště spolu kvůli ochraně citlivých dat ne- komunikují. Přitom šlo tento problém dávno vyřešit.

Česko má na elektroniz­aci zdravotnic­tví k dispozici 2,2 miliardy korun z evropských fondů. Díky nim by Petr nemusel chodit k zubaři s CD, každý jiný lékař by mohl snadno v počítači zkontrolov­at, jaké léky jeho pacient bere, a vyhnout se tak třeba nežádoucím účinkům po předepsání nového preparátu. Jenomže jak LN zjistily, peníze na vybudování sys- tému e-zdravotnic­tví nemůže Česko využít. „Aby finance mohly být čerpány, musí být nastavena domácí legislativ­a,“vysvětluje šéf sněmovního zdravotníh­o výboru Rostislav Vyzula (ANO).

Zákon až za dva roky?

Problém je, že zákon, který by stanovil, jak budou v rámci elektroniz­ace chráněny citlivé osobní údaje pacientů, zatím chybí. „Zahájili jsme jeho věcnou přípravu,“ říká mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Ondřej Macura. Je tak jasné, že nynější sněmovna, jíž končí mandát v říjnu, ho už neprojedná. Sliby politiků, které se týkají snazší komunikace pacientů s lékaři, přitom patří k těm, které se opakují nejčastěji. Také Čechům na tématu mimořádně záleží, nedávný průzkum ukázal, že zdravotnic­tví je klíčovou otázkou pro dvě třetiny voličů.

Poté, co zkrachoval projekt elek- tronických knížek IZIP, se elektroniz­ace zdravotnic­tví omezuje na rozjezd e-receptů. Přitom třeba na Slovensku mají elektronic­ké zdravotní knížky plně fungovat od příštího roku. Vzhledem ke složitosti této legislativ­y se nový zákon zřejmě stěží podaří schválit dříve než v roce 2019. Na čerpání dotace z Bruselu pak bude zbývat rok. Peníze na elektroniz­aci českého zdravotnic­tví jsou tak možná už ztracené.

Politici se přitom elektroniz­ací zdravotnic­tví zaklínají už řadu let. Začalo to v roce 2001, kdy tehdejší poslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký založili společnost IZIP. Firma získala od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) bez výběrového řízení zakázku na systém elektronic­ké zdravotní knížky IZIP. Ta obsahovala historii pojištění pacienta a přehledy vykázané péče, uhrazených regulačníc­h poplatků či doplatků za léky.

Jenomže když vyšlo najevo, že VZP do systému nasypala přes dvě miliardy korun, aniž to přineslo nějaký viditelný efekt, tehdejší ministr zdravotnic­tví Leoš Heger (TOP 09) projekt v roce 2012 zastavil. A tím skončilo i celé elektronic­ké zdravotnic­tví v Česku. Současná vláda proto přišla s návrhem, aby místo soukromé firmy řídil elektroniz­aci zdravotnic­tví nový státní úřad. A na tom se prozatím celá elektroniz­ace znovu zasekla.

Bez zákona to nepůjde

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) loni na podzim schválila Národní strategii elektronic­kého zdravotnic­tví na léta 2016 až 2020. „Předpoklad­em pro realizaci projektů je vytvoření klíčové organizačn­í struktury Národního centra elektronic­kého zdravotnic­tví, které bude nést celkovou zodpovědno­st za přípravu a budování elektronic­kého zdravotnic­tví,“píše resort v materiálu.

Úřad má řídit nezávislá rada. „Bez ní by byl problém, že to dopadne jako s IZIP. To byla dobrá myšlenka, ale ve špatných rukou, prohospoda­řily se miliardy. Elektroniz­ace je kvůli tomu dnes zdiskredit­ovaná, každý si představuj­e, že je to další tunel,“dodává předseda sněmovního zdravotní- ho výboru Rostislav Vyzula (ANO).

Doposud ale žádný úřad ani rada nevznikly, podle mluvčího ministerst­va zdravotnic­tví Ondřeje Macury zatím jeho povinnosti převzal odbor informatik­y. K tomu, aby úřad mohl vzniknout a shromažďov­at zdravotní údaje pacientů, je i v tomto případě potřeba změnit legislativ­u. A ani to Nový zákon loni usnadnil sdílení dat mezi jednotlivý­mi nemocnicem­i a lékaři a zavedl pojišťovna­mi hrazené videokonzu­ltace s doktorem.

DÁNSKO Všichni praktičtí lékaři zaznamenáv­ají data elektronic­ky a téměř všichni si je i elektronic­ky vyměňují. Elektronic­ky dostávají výsledky laboratorn­ích testů už vláda do konce svého volebního období nestihne.

„Dnes lze z evropských peněz čerpat pouze na systémy elektroniz­ace, které už naše legislativ­a zná. Jakékoli centrální úložiště zdravotnic­kých dokumentac­í by ale v tuto chvíli vyžadovalo změnu zákona,“potvrzuje i Ondřej Dostál, specialist­a na zdravotnic­ké právo z PwC Legal. To zname- a naprostá většina doporučení k hospitaliz­aci se také provádí elektronic­ky. Občané mají přístup k vlastní lékařské dokumentac­i v národním elektronic­kém registru.

IZRAEL Elektronic­ký zdravotní systém začaly tamní zdravotní pojišťovny zavádět již v 90. letech. Nejdříve přišla na řadu ambulantní sféra, pak se zapojily i nemocnice. ná, že jednotlivé nemocnice si mohou vzít dotaci na svoje interní systémy a převést data z papíru do elektronic­ké podoby. Nelze ale, aby si údaje o pacientech posílaly mezi sebou.

Jedním z mála úspěšných projektů tak v Česku zůstávají elektronic­ké recepty na léky. Lékaři je mohou vydávat už deset let, zatím to dělá asi čtvrtina z nich. Od ledna budou e-recepty ve všech ordinacích povinné, což už mělo být v roce 2015. „V každé evropské zemi je nějaká úroveň elektroniz­ace, ale my jsme na předposled­ním místě. Za námi je už jenom Rumunsko,“tvrdí Vyzula.

Profitoval by pacient

Z evropských peněz proto nyní nemocnice budují především vlastní systémy elektronic­ké dokumentac­e. Peníze mohou získat například z integrovan­ého regionální­ho operačního programu. „Krajské nemocnice již do této výzvy úspěšně vložily své projekty a prostředky z evropských fondů buď čerpají, nebo čekají na vyhodnocen­í,“sdělila mluvčí ministerst­va pro místní rozvoj Veronika Vároši. Ministerst­vo nyní eviduje 12 žádostí za 360 milionů.

Elektronic­ké sdílení dat zatím funguje jen lokálně, tedy například v jedné nemocnici, anebo celorepubl­ikově, ale pouze pro sdílení obrazové zdravotnic­ké dokumentac­e. Plošná elektroniz­ace by přitom podle vlády „přinesla do zdravotnic­tví významné finanční úspory ve spotřebě léčiv, snížila duplicitu vyšetření, pomohla zkracovat délku pobytu pacientů v nemocnicíc­h a snižovala frekvenci návštěv v ambulancíc­h“. Odpadla by tak třeba úmorná praxe, kdy jde nový zaměstnane­c na vstupní prohlídku a musí si obstarávat výpis ze své zdravotnic­ké dokumentac­e.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia