Lidové noviny

Špičky lidovců couvají z koalice se Starosty

KDU doufá, že hnutí STAN přesvědčí o změně spolupráce. Bojí se nízkých volebních preferencí

- ELIŠKA NOVÁ KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Ze včerejšího jednání lidovců a Starostů neodcházel­i druzí jmenovaní s nadšením. Vedení KDU-ČSL totiž jasně naznačilo, že by chtělo ustoupit od schválené volební koalice. Starostům nabízí, ať doplní lidovecké kandidátky. „Dnes ráno přišlo předsednic­tvo KDU na koaliční jednání s tím, že dojde k ukončení koalič- ní smlouvy a že nás zvou na své kandidátky,“potvrdil informaci LN europoslan­ec a vlivný člen hnutí STAN Stanislav Polčák.

„Nervozita z preferencí přirozeně cítit byla, hnutí STAN ale rozhodně koaličnímu projektu věří a je pro jeho pokračován­í,“odpověděl na dotaz redakce první místopředs­eda Starostů Vít Rakušan.

Události akcelerova­ly po pondělním průzkumu agentury STEM. Podle něj mají lidovci na své stra- ně 6,7 procenta voličů, Starostové 1,9. Koalice by pro vstup do sněmovny potřeboval­a alespoň 10 %.

Autoři průzkumu poukázali i na to, že povědomí o nové volební koalici je velmi malé. Větší procento respondent­ů si Starosty pořád spojuje spíše s TOP 09 než s KDU.

Lidovci zvrat ve vývoji potvrdit nechtějí, už kvůli obavám z negativní publicity. „Nehodlám komentovat drby z interního jednání. Koaliční smlouva platí,“řekl předseda KDU Pavel Bělobrádek s tím, že jde o špatné informace.

Zdroj blízký lidoveckým špičkám však pod podmínkou anonymity LN sdělil: „Vedení KDU se snaží přesvědčit STAN, že je lepší vrabec v hrsti než holub na střeše, ale Starostové jsou tvrdohlaví a jednoznačn­ě odmítají. A jelikož je nejsou schopni přesvědčit, hovoří se o scénáři rozchodu.“Pokračován­í čtěte na straně 2 Komentář na straně 12

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia