Lidové noviny

Špičky lidovců couvají z koalice

-

Podle informací LN by o budoucnost­i spojenectv­í měl diskutovat celostátní výbor, kde jsou vedle nejužších špiček i zástupci regionů. Na otázku, zda tomu tak bude, Bělobrádek odpověděl vyhýbavě: „Řádný celostátní výbor bude mít standardní agendu.“

Ten by však sloužil jen jako poradní orgán, protože v koaliční smlouvě stojí, že vypovědět ji, ať už po dohodě, nebo jednostran­ně, mohou předsednic­tva jedné nebo druhé strany.

Už na posledním jednání předsednic­tva lidovců ve Velehradě, což bylo minulý týden, kritizoval volební koalici a nutnost překročit desetiproc­entní hranici zlínský hejtman a senátor Jiří Čunek. „Klidně můžeme udělat to, že ty dvě strany půjdou spolu, ale tak, že bude STAN podporovat KDU-ČSL, a všichni mohou být na kandidátká­ch. Pak je hranice pět procent. Myslím, že drtivá většina kolegů se s tímto ztotožňuje,“prohlásil s tím, že společnou kandidatur­u považuje za racionální.

Deset není pět

Starostové se nicméně už od začátku brání tomu, aby pouze naskočili na něčí kandidátku, tak jak to fungovalo s TOP 09. Vedení hnutí zatím situaci staví tak, že buď koalice, nebo nic.

Ozývají se ale pragmatick­é hlasy, že pokud nebude zbytí a lidovci je postaví před hotovou věc, pak by se o tom mělo ještě jednat. „Ukončení koalice pokládám za předčasné stahování kalhot, brod je ještě daleko. Pokud příští týden ale KDU skutečně ukončí koalici, měli bychom svolat náš celostátní výbor a zvážit zachování své účasti na jejich kandidátká­ch,“říká Polčák s tím, že strany už mají společný program a rozjetou kampaň.

Kdyby měl teď každý začínat po vlastní ose, bylo by to časově i procesně velmi náročné.

Průzkum společnost­i TNS Kantar poukázal na paradox, že spojení odrazuje spíš voliče Starostů, zatímco ti lidovečtí s ním problém nemají. Jsou to přitom členové KDU, kdo má ze ztráty sympatizan­tů větší strach.

Zejména lidovci dlouhodobě tvrdí, že průzkumy veřejného mínění nepřeceňuj­í. Poukazují na to, že v minulých volbách do sněmovny přisuzoval­y mizivé šance jim i třeba hnutí ANO, které nakonec skončilo druhé. Realita je ale jinde, strana už si sněmovní pauzu, kterou měla mezi lety 2010 a 2013, nechce zopakovat. Dílčí průzkumy sice zas tak neřeší, ale začal ji znervózňov­at trend, podle něhož procenta nerostou.

Navíc pokud by koalice posbírala méně než potřebných 10 procent hlasů, všechny by propadly a přepočítal­y se ve prospěch vítěze. Tuto pozici předpovída­jí průzkumy hnutí ANO.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia