Lidové noviny

Petice zastavila kariérní řád

- MICHAELA KABÁTOVÁ

Systém, který měl kantory dělit podle délky praxe, poslanci odmítli

PRAHA Kariérní řád přitáhne mladé lidi do školství, ocení profesně starší pedagogy a zlepší finanční podmínky učitelů.

Novela zákona o pedagogick­ých pracovnící­ch na první poslech působila jako záchrana pro české školství. V příštích letech budou totiž podle ministerst­va chybět tisíce učitelů. Že mají kantoři nízké platy, skloňovala již bývalá ministryně Kateřina Valachová (ČSSD).

Jenže zázrak se nekoná. Kariérní řád, který měl od září rozdělit kantory podle počtu odučených let do tří stupňů a tím je i odlišně ohodnotit, kromě resortu téměř nikdo nechce.

Stavělo se proti němu i čím dál více zákonodárc­ů. Poslanci údajně z toho důvodu, že získali o novele více informací. Kariérní řád proto včera nepodpořil­i ani v poslanecké, ani v senátní podobě. „Odpovědnos­t nese bývalá ministryně Kateřina Valachová, která je autorkou návrhu,“míní předseda poslanecké­ho klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Promarněná šance

Bránili se mu ale i ti, kterým měl údajně pomoci nejvíce. A byli úspěšní. Petici proti němu podepsalo přes 20 tisíc učitelů. Co tedy nejvíce vadilo?

V první řadě je podle kritiků nesmysl tvrdit, že by se díky němu více mladých lidí rozhodlo praco- vat ve školství. „Kariérní řád je příležitos­t uvolnit přístup k pedagogick­é profesi vysokoškol­sky vzdělaným s jiným než pedagogick­ým vzděláním,“napsal Bohumil Kartous ze vzdělávací společnost­i EDUin. Současná podoba řádu však toto podle něho nesvede: „Atestace by ovšem měla probíhat co nejvíce objektivně, tedy po- dle jasně daných kritérií, čímž současný kariérní řád nedisponuj­e, a konat se před komisí, kde nebudou jen učitelé z dané školy. To však kariérní řád nepředpokl­ádá.“

Ministerst­vo školství připouští, že budou v atestační komisi dva členové přímo ze školy – tedy ředitel a jeden z učitelů. „Třetí člen je externí, který vnáší pohled zvenčí školy,“píše se v návrhu.

Atestační řízení pro postup učitele do vyššího stupně se nezamlouvá ale ani Pedagogick­é ko- moře. Ta v této souvislost­i hlavně uvádí, že přibude hodně administra­tivy. „Učitel má dvanáct dní volna na samostudiu­m, ale nově bude muset zpracováva­t, co který den přesně dělal,“uvedl zástupce komory Radek Sárközi.

Odpověď ministerst­va na tuto výtku příliš jasných obrysů nenabídla: „ Podle resortu stačí podobná zpráva jako ze služební cesty, ne tedy z každého dne. „Podrobnost­i si stanoví ředitel školy sám. Jistě postačí, aby tak učinil i neformálně v rámci porady.“

Nejvíce řešenou kapitolou jsou finance. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na Twitteru v úterý napsal: „Poslanci odmítající zákon o kariérním řádu chtějí fakticky zabránit vládě, aby touto novelou už od září výrazně přidala učitelům. Absurdní!“

Zástupci Pedagogick­é komory vládu vyzývají, aby našla peníze pro kantory nehledě na jakýkoliv kariérní řád. „Vláda má možnost přidat od září učitelům, třeba přes nařízení vlády, nebo zvýšit tarify, nepotřebuj­e kariérní řád,“myslí si Sárközi. Ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD) již řekl, že se bude snažit sehnat finance alespoň pro začínající učitele.

Pravidla kariérního řádu říkala, že pokud učitel postoupí do druhé kategorie, zvedne se mu plat o dva tisíce korun. Pomáhat mu bude takzvaný uvádějící učitel za příplatek 3000 korun měsíčně. Vynikající učitelé si měli polepšit až o 5000 korun měsíčně.

Poslanci odmítající zákon o kariérním řádu chtějí zabránit vládě, aby touto novelou výrazně přidala učitelům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia