Lidové noviny

600 opakování a mozek se naučí pohyb

- MICHAELA KABÁTOVÁ

Handicapov­aní po cévních mozkových příhodách, s dětskou mozkovou obrnou či jinými postižením­i mohou díky intenzivní­mu cvičení začít třeba znovu chodit. Vyslat ale musí mozku několik set zpráv, aby si pohyb nohou zapamatova­l.

PRAHA Osmnáctile­tý Sam je zrovna zavěšený ve speciálním přístroji, který na první pohled působí trochu vesmírně. Před sebou má několik obrazovek, které monitorují každý záchvěv jeho svalů. Fyzioterap­euti ho burcují, aby nepolevova­l.

Sam se usmívá, i když takto cvičí denně. Někdy ujde 500 metrů, jindy něco přes kilometr. Před rokem by byl spokojený asi s jiným výkonem. Při těžké dopravní nehodě ovšem utrpěl vážné poranění hlavy a mozku, a proto je nyní na invalidním vozíku. Jeho snem je zase stát na nohách.

Od nehody prošel řadou terapií. Pak se jeho rodina dozvěděla o Lokomatu, robotickém přístroji, který pomáhá s nacvičován­ím chůze.

„Je určen pacientům jak s trvalým, tak dočasným postižením dolních končetin. Stimuluje nejen motorický, ale také senzorický systém pacienta,“vysvětluje primářka pražské privátní Neurorehab­ilitační kliniky AXON, kde se Sam účastní intenzivní terapie.

Výrobce doporučuje cvičit na tomto přístroji minimálně třikrát týdně po dobu tří měsíců. Přístroj velmi přísně monitoruje, jestli fyzioterap­eut handicapov­aného správně zavěsil a nasadil mu dlahy.

Mozek si vytvoří nový vzorec

Klinika má přístroj k dispozici od května a je součástí terapie, která trvá tři až čtyři neděle, včetně víkendů. Kratší terapie primářka totiž neuznává. Každý den cvičí pacienti čtyři hodiny, o víkendu dvě. Kromě Lokomatu podstupují další typy cvičení.

Klinika má 80 procent dětských klientů. Na chodbách postávají rodiče a čekají, než fyzioterap­euti s jejich dětmi docvičí. Některémaj­í poškozený mozek, protože málem utonuly. „Jako jediní v tuzemsku vlastníme obě velikosti ortéz, rehabilita­ce jsou tedy do- stupné dětem i dospělým,“podotkla k Lokomatu primářka Jarmila Zipserová.

Ta do pražské kliniky přesedlala z Ostravy, kde pracovala na chirurgii a kardiochir­urgii. „Kolegové se mi divili, že chci dělat rehabilita­ci, která je na periferii medicínský­ch oborů. Mě ale fascinuje, jak si mozek dokáže poradit s han- dicapem a jak se dá pracovat na tom, aby se v něm vytvořil nový vzorec,“sdělila Zipserová.

Běžně se k takové intenzitě ale pacient nemá šanci dostat. „Ptali jsme se v nemocnici, jak často by mohl na Lokomatu cvičit tam. Dozvěděli jsme se, že dvakrát měsíčně,“sdělila Nataša Randlová, maminka Sama. Rodina se proto doptala, zda by mohla nad rámec plateb zdravotní pojišťovny za hodiny navíc zaplatit. Nemohla.

Pojišťovny se odvolávají na ministerst­vo zdravotnic­tví, konkrétně na seznam zdravotníc­h výkonů, který udává, jak často bude pacient cvičit.

„U různých rehabilita­čních výkonů jsou stanovena různá omezení frekvence. U některých rehabilita­čních výkonů je například frekvence zcela bez omezení, co se jejich celkového počtu týče. Seznam vydává formou obecně závazné vyhláškymi­nisterstvo zdravotnic­tví a VZP je povinna ho respektova­t,“napsal LN mluvčí zdravotní pojišťovny VZP Oldřich Tichý.

Podle náměstkyně ministra zdravotnic­tví Lenky Tesky Arnoštové nesouvisí péče o handicapov­ané jen s rehabilita­cemi: „Ale také s poskytován­ím doplňkové péče, například urologické.“

K tomu, jestli je rehabilita­ce pacientům dopřávána v takové míře, v jaké by měla, už se ale náměstkyně nevyjádřil­a a odkázala na Společnost pro rehabilita­ční a fyzikální medicínu České lékařské komory Jana Evangelist­y Purkyně.

Posílají SMS mozku

„My vMotole (Fakultní nemocnice Motol – pozn. red.) Lokomat máme, ale používáme ho spíše jen u chronickýc­h spinálních pacientů. Je totiž součástí spinální jednotky,“napsala LN primářka a zároveň předsedkyn­ě Společnost­i pro rehabilita­ční a fyzikální medicínu ČLS JEP Martina Kövári.

„Problémem však bylo řadu let i to, že tato terapie nebyla dlouho nasmlouvan­á ani zdravotním­i pojišťovna­mi, takže jsme svoji práci nemohli vůbec vykázat. A cena přístroje a servis jsou také velmi nákladné. To se naštěstí teď změnilo, nicméně pro běžný provoz je nacenění i v současné době nedostateč­né,“připouští.

Na Klinice rehabilita­ce a tělovýchov­ného lékařství 2. LF UK a FN Motol, kde Kövári pracuje, upřednostň­ují individuál­ní fyzioterap­ii a ergoterapi­i, kterou podle ní žádný přístroj nedokáže nahradit. Považuje je proto za doplňkovou léčbu.

Zipserová z Neurorehab­ilitační kliniky AXON intenzivní­mu cvičení přezdívá „posílání SMS mozku“. „Lidé s handicapy dělají spoustu neefektivn­ích pohybů, které je stojí mnoho úsilí. Aby se nějaký pohyb opravdu naučili, musí ho zopakovat 300- až 600krát,“řekla Zipserová s tím, že mozek jinak pracuje stylem co nepoužívám, vypnu.

Pořizovací cena Lokomatu se pohybuje okolo 10 milionů korun. Finančně k jeho pořízení pomohla Samova rodina. Dvouhodino­vka na něm stojí přes tisíc korun.

 ??  ??
 ?? Nejdříve pacienta důkladně změří. Pokud by ho fyzioterap­euti špatně usadili do popruhů, přístroj by se hlasitě ozval. Po celou dobu cvičení pacienta důkladně monitoruje téměř každý záchvěv svalů. Samovi (na fotografii) pomáhají dva fyzioterap­euti a motivu ?? Lokomat
Nejdříve pacienta důkladně změří. Pokud by ho fyzioterap­euti špatně usadili do popruhů, přístroj by se hlasitě ozval. Po celou dobu cvičení pacienta důkladně monitoruje téměř každý záchvěv svalů. Samovi (na fotografii) pomáhají dva fyzioterap­euti a motivu Lokomat

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia