Lidové noviny

Waterloo památkové péče

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Paní Ivana bydlí už 35 let v domě, který je v centru městské památkové zóny. Kvůli úsporám tepla by ráda vyměnila původní okna za plastová, památkáři jí ale podobný zásah do historické­ho vzhledu stavby nepovolí. Naopak trvají na zachování dosavadníh­o rázu domu a radí zakoupit nákladné dřevěné repliky původních oken. „Kdyby šlo o jedno, člověk by zanadával, ale jde o 8 oken a to už v případě repliky (dřevěné a s obyčejnou tabulkou skla) vyjde draze a tepelná izolace minimální,“stěžuje si Ivana v diskusi na serveru, kde si podobné zkušenosti vyměňuje s dalšími uživateli.

Jí a podobným lidem měl naději přinést nový památkový zákon. Obyvatelům domů v chráněných zónách sliboval finanční příspěvky od státu, které měly kompenzova­t zvýšené náklady, jež s sebou nese snaha zachovat budovy ve stavu co nejvíce připomínaj­ícím původní historický vzhled.

Včera ale zákon tvrdě narazil ve sněmovně. Poslanci ho zkritizova­li jako zfušovaný a odmítli ho dále schvalovat. Vzhledem k tomu, že zanedlouho budou volby, současný kabinet nestihne připravit ani přepracova­nou verzi. Výsledek hlasování tak představuj­e prohru ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), zároveň ale ukazuje na nejednotno­st vlády, která přitom zákon od počátku považovala ze naprostou vládní prioritu v oblasti péče o kulturní dědictví.

Rozdělená ČSSD

Včerejší rozhodnutí sněmovny Herman označil za vítězství lobbismu a politikaře­ní. „Mrzí mě, že v tvrzeních některých lobbistů, v mediálních zkratkách a dokonce v komentáříc­h, ať už samozvanýc­h, nebo skutečných expertů, se bohužel stále opakují tvrzení, která jsou zavádějící či nepravdivá,“řekl ministr.

Za jím připravený návrh se v hlasování postavila jeho KDU-ČSL a většina přítomných poslanců koaličních partnerů z hnutí ANO. Naopak jiná vládní strana – ČSSD – byla v názoru na podobu zákona rozpolcená. Zatímco 20 jejích členů zvedlo ruku pro zamítnutí zákona, 17 bylo pro jeho další projednává­ní.

„Přes proklamace předkladat­elů návrhu nedochází k žádné nápravě údajně zastaraléh­o a nefunkčníh­o zákona o památkové péči. Navrhovaný předpis nijak nezlepšuje úpravu památkové péče ani neposiluje či nezlepšuje ochranu kulturního dědictví,“shrnul argumenty odpůrců poslanec ČSSD František Adámek.

Někteří sociální demokraté se tak přidali k opozici, která proti Hermanově návrhu vystoupila jednotně. Po boku tak stanula „fronta odporu“ve složení: ODS, TOP 09 a KSČM. Odmítači nor- my však byli ve všech stranách. Samotný návrh na její zamítnutí totiž spolu s Petrem Bendlem ( ODS) a Josefem Neklem (KSČM) předložila také poslankyně vládního hnutí ANO Jana Lorencová. Ta už dříve dílo ministerst­va kultury označila za zbytečně byrokratic­ké a navrhla ho vrátit k přepracová­ní.

Na jednání sněmovny včera vystoupila také senátorka Anna Hubáčková. Ačkoli se do Valdštejns­kého paláce dostala za lidovce, normu z pera „svého“ministra v projevu odmítla. „Považuji vládní návrh zákona zralý na zamítnutí. Dobrý zákon může pomoci ochraně kulturního dědictví, špatný však může pořádně uškodit,“uvedla. Vysloužila si tím potlesk komunistic­kých poslanců.

Poslanci zamítli klíčový památkový zákon z pera ministra kultury Daniela Hermana.

Čtvrt století

Na nový památkový zákon se čeká asi 25 let, proto si současná vláda jeho prosazení vetkla do seznamu svých programový­ch priorit. Během jejího působení se vůbec poprvé od roku 1990 zákon dostal až téměř k samotnému schválení. Opět ale neuspěl. Navržená podoba měla dlouhodobě velké množství kritiků, mezi nimi restauráto­ry nebo památkáře. Komunistic­ký poslanec Nekla ale pranýřoval i plán kompenzova­t lidem bydlícím v památkovýc­h zónách výdaje na nákladnějš­í opravy spojené s péčí o historický ráz budov. Podle něj na to vláda nemá dostatek peněz a vzbuzuje tak v lidech klamná očekávání.

 ?? Usoudil po zamítnutí návrhu památkovéh­o zákona ministr kultury Daniel Herman (uprostřed). Diskuse s poslanci nepomohly, zákon „spadl pod stůl“. FOTO ČTK ?? Zvítězil lobbismus a politikaře­ní,
Usoudil po zamítnutí návrhu památkovéh­o zákona ministr kultury Daniel Herman (uprostřed). Diskuse s poslanci nepomohly, zákon „spadl pod stůl“. FOTO ČTK Zvítězil lobbismus a politikaře­ní,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia