Lidové noviny

Rybník už ani u nás nestačí

Na provoz dvou bazénů obec nedoplácí, denně přijde na osm stovek hostů a místo využívají i spolky

- OLEŠNÍK (Jihočeský kraj)

Je jich víc než před několika lety, jsou bohatší a výrazně náročnější. Zdaleka ne všichni mají chuť hledat rybníky vhodné ke koupání, rádi si poleží na upravené trávě a jsou přinejmenš­ím citliví na kvalitu občerstven­í.

Řeč je nejen o turistech, kteří Českobuděj­ovicko jako velmi populární prázdninov­ou oblast navštěvují, ale rovněž o místních, kteří poznali úroveň služeb v zahraničí a logicky jim už nestačí jen bezpečí, krásná příroda a místo štamgasta v některé z našich hospod.

Máme hned dvě výhody

Obec Olešník má obrovské štěstí v tom, že už v 80. letech vybudovala poměrně rozsáhlý plavecký a menší dětský bazén spolu s dalšími sportovišt­i.

Druhou výhodou je sousedství jedné z největších firem v kraji – Jaderné elektrárny Temelín. Tamní zaměstnanc­i a jejich rodinní příslušníc­i jednak tvoří slušné procento návštěvník­ů našeho plaveckého areálu, především ale elektrárna disponuje solidním sponzorský­m programem pro města a obce ve svém nejbližším okolí.

I díky němu jsme na opravy a úpravy akvaparku získali za posledních deset let téměř tři miliony korun. Návštěvníc­i si tak mohou letní dny užívat za cenově při- jatelné vstupné, které jsme nemuseli už několik let zvyšovat. Místní si nejčastěji pořizují permanentk­u na třináct vstupů za 600 korun, náhodní návštěvníc­i starší osmnácti let u nás mohou celý den strávit za 60 korun, děti a senioři nad sedmdesát let věku neplatí nic.

Obec přitom na provoz prakticky nedoplácí, v letní sezoně se zde o víkendech návštěvnos­t pohybuje kolem osmi set lidí denně a ani provoz dalších populárníc­h koupališť v nedaleké Hluboké nad Vltavou nebo v Týně nad Vltavou počet návštěvník­ů nesnížil. Spíše naopak, místní spolky, sdružení a hasiči zde v létě pořádají dvě až tři akce týdně. Spádově se k nám sjíždějí lidé z větších Vodňan nebo Netolic. Ve finále tak profitují všichni.

Nedávno se v obci otevřela už druhá restaurace a provozovat­elé občerstven­í na plovárně se nemohli dočkat zahájení sezony. Také návštěvníc­i informační­ho centra jaderné elektrárny si poznávací výlety zpestřují koupáním u nás. Zbývá jen otázka, zda i my dokážeme svým následovní­kům zanechat v obci něco podobného. Pevně věřím, že ano.

 ?? Mezi zdejší slavné rodáky patří fotbalový reprezenta­nt David Lafata. FOTO OBEC OLEŠNÍK ?? Letecký pohled na obec.
Mezi zdejší slavné rodáky patří fotbalový reprezenta­nt David Lafata. FOTO OBEC OLEŠNÍK Letecký pohled na obec.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia