Lidové noviny

Vzpomínky nepomohou, ale svítá nám naděje

-

V minulosti bylo v Jesenici a jejích částech vodních nádrží na koupání hned několik. Jenže ty doby už jsou pryč.

Osnicí a Kocandou protéká Botič. V 70. letech minulého století byla část Osnice chatovou oblastí. Lidé si zde vybudovali koupaliště, vedle něj kurt na volejbal a malou rekreační zónu. Bylo to důmyslné vodní dílo. Koupaliště bylo napájeno odbočkou přímo z Botiče. Aby nebyla voda ledová, bylo možné její přívod uzavřít, a tak se přirozeně ohřívala od slunce. Koncem 80. let postupně přestalo koupaliště sloužit a nyní jsou tam pouze torza starých betonů, z jámy se stala černá skládka a břehy jsou zarostlé. Jaká to škoda!

Dalším místem, kde se u nás lidé koupali, a dokonce i jezdili na vodních lyžích, je nádrž Osnice. Slouží jako sedimentač­ní nádrž a ochrana Hostivařsk­é přehrady. Po několika povodních a hlavně letech bez větší údržby už je zanesená. Povodí Vltavy se ve spolupráci s městem podařilo získat peníze na její odbahnění a rekonstruk­ci hráze. Příští rok by mělo dojít k napuštění a v plánu je, že bude sloužit i k rekreačním­u koupání. Okolí bychom rádi upravili, aby zde vznikl malý lesopark.

V centrální Jesenici pak máme rybník Pančák, ale ani ten není vhodný ke koupání. Na svoji údržbu ještě čeká. V současné době ho mají ve své správě rybáři a slouží jako chovný rybník. V příštím roce kolem něj bude vybudován volnočasov­ý areál. Revitaliza­ce vodní plochy ale zatím není v plánu...

Jak je patrné, vodní toky v Jesenici byly dlouhou dobu bez větší údržby. Ve spolupráci s Povodím Vltavy nyní pracujeme na revitaliza­ci celého toku Botiče na našem území. Údržba je nutná i z důvodu zadržení vody jako prevence před většími povodněmi dále po proudu. Součástí bude i obnova malého koupaliště a odbahnění nádrží. Celý projekt je připraven na několik let. Pokud se podaří zrealizova­t všechny záměry, jeseničtí obyvatelé by se do dvou let mohli konečně opět vykoupat v přírodě v místě svého bydliště.

 ?? Starostka Jesenice, ANO ( Středočesk­ý kraj) ??
Starostka Jesenice, ANO ( Středočesk­ý kraj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia