Lidové noviny

Saúdský režim ustoupil. Školačkám dovolí cvičit

- RIJÁD

Umožňuje islám dívkám hrát na honěnou? A co třeba fotbal nebo jiný kolektivní sport? Tyto otázky si klade Saúdská Arábie, konzervati­vní království, v němž nesmí ženy ani řídit auto. Tamní ministerst­vo školství ale poprvé v historii zavádí od dalšího školního roku i na veřejných školách tělesnou výchovu pro dívky.

Podle striktního výkladu islámu v Saúdské Arábii a v návaznosti na kmenové právo musí dodržovat ženy mnoho pro Západ nepředstav­itelných nařízení. V oblékání mají jedna z nejpřísněj­ších pravidel, nesmí řídit auta ani samy cestovat do zahraničí. Některé zdravotní zákroky jim musí nejdřív schválit poručník, otec, manžel, v některých případech i syn.

Nových možností se však dočkají školou povinné dívky. Od nastupujíc­ího školního roku budou moci chodit na hodiny tělesné výchovy. Jaké aktivity bude takový školní předmět obnášet, však zatím jasné není. Podle mi- nisterstva školství bude zaváděn postupně a „v souladu s právem šaría“.

„Sporty jsou pokrok. Jde o historické rozhodnutí,“řekla podle agentury Reuters Lina Almaínová, zakladatel­ka prvního ženského sportovníh­o klubu v Saúdské Arábii, basketbalo­vého týmu Jeddah United.

Jde o poměrně nečekaný krok, vzhledem k tomu, že v království na Arabském poloostrov­ě mnoho lidí s nevolí pohlíží na sportování žen obecně. Důvody jsou různé. Někteří konzervati­vci mají strach, že si ženy zvyknou na nošení sportovníh­o oblečení a ztratí cudnost. Podle jiných je zase sportování proti ženské přirozenos­ti. Ženám totiž rostou svaly, kvůli nimž následně vypadají jako muži.

„Celé je to o myšlence obrany ženskosti,“řekla americkému listu The New York Times Hatún al-Fassiová, saúdská specialist­ka na historii žen. Spolu s dalšími bojovnicem­i za ženská práva roz- hodnutí vlády pochválila. Myslí si, že otevírá dívkám nové možnosti. „Je klíčové, aby měly dívky možnost naučit se starat o svá těla a respektova­t je,“dodala.

Nejsou tělocvičny ani učitelky

Pro saúdské úřady bude ale obtížné vyřešit nedostatek trénovanýc­h učitelek tělocviku. Ve vysokém školství totiž neexistují obory, které by ženy k podobné profesní dráze připravily. Vedle toho na dívčích základních a středních školách většinou chybí sportovní vybavení, tělocvičny i posilovny.

Saúdské ministerst­vo školství rozhodnutí rozšířit tělesnou průpravu na všechny dívky prezentuje jako součást Vize 2030. Jde o loňský plán korunního prince Muhammada bin Salmána, podle něhož se má zmodernizo­vat saúdské hospodářst­ví. fas

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia