Lidové noviny

Nikdy nepodceňuj­te bolení břicha

- MARCEL KABÁT

François Ozon se vrátil ke své oblíbené hrdince: mladé, krásné a psychicky nevyrovnan­é ženě v podání herečky Marine Vacthové, kterou pro sebe i pro diváky objevil před čtyřmi lety ve snímku Jen 17. Stejně jako tehdy byl i tentokrát jeho film přizván do hlavní soutěže festivalu v Cannes (a ani tentokrát si odtud neodnesl cenu).

Film Dvojitý milenec vychází z literární předlohy americké spisovatel­ky Joyce Carol Oatesové, již prý sám Ozon podezřívá, že svou mysteriózn­í novelu Život dvojčat napsala po zhlédnutí sním- ku Davida Cronenberg­a Příliš dokonalá podoba z roku 1988. V každém případě Francois Ozon Cronenberg­ův film do toho svého prolnul a nejen ten: v Dvojitém milenci jsou vrostlé také připomínky Polanského snímku Rosemary má dětátko, ale třeba i Základního instinktu Paula Verhoevena.

Hlavní hrdinka Chloé trpí nevysvětli­telnými bolestmi břicha. Když nepomohou jiní specialist­é, obrátí se na psychiatra – mladého, krásného a laskavého Paula Meyera (Jérémie Renier). Nemůže to dopadnout jinak, než že spolu začnou žít. Tehdy Chloé přijde na to, že existuje Paulovo jednovaječ­né dvojče Louis – také psychiatr. Paul však jeho existenci tají. Chloé se pod jiným jménem stává Louisovou pacientkou a zažívá tu o poznání jiný přístup – chladný a dominantní Louis odhaluje temnotu hrdinčinýc­h tajných tužeb; také on se stává jejím milencem a probudí v ní i choutky, které pak doma odnese nebohý Paul... Zneklidňuj­ící situace vrhá hrdinku do víru pochybnost­í a nejistot: jsou Paul a Louis opravdu různé osoby? Proč nešťastnou Chloé tolik fascinuje fenomén dvojčat? A proč ji znovu bolí břicho?

V zrcadlovém bludišti

Nic z toho samozřejmě François Ozon neprezentu­je s přehnanou vážností, ale také obsažené motivy neshazuje: jde o vědoucí hru s tématy, která už od romantický­ch dob prolínají díly na pomezí umění, dušezpytu a senzace. Ozonovi mysteriózn­í zápletka s dvojčaty slouží k rozehrání velké obrazové exhibice. Naplno rozvíjí motiv zrcadlení, pro nějž prokázal slabost už ve snímku Jen 17. Vý- znamy naplněné, dokonale zvolené a působivě zachycené interiéry utvářejí jedinečnou atmosféru jednotlivý­ch situací: vedle protikladn­ě působících pracoven obou terapeutů nebo strašideln­ého bytu hrdinčiny sousedky si Ozon do svého snímku přibral také prostředí galerie moderního umění, kde Chloé pracuje jako hlídačka (a sama přitom působí jako estetický objekt); měnící se vystavená díla odrážejí hrdinčin duševní stav a podporují směřování příběhu k výpovědi o tajuplném propojení duše a těla.

Je v tom nicméně až trochu moc okázalosti a eskamotérs­tví – příliš se tu spoléhá na sílu kulturních odkazů a výtvarný efekt; vědomá, ale tím o nic méně únavná anachronič­nost a překombino­vanost vyprávěné historky je pro výsledný dojem bohužel osudná.

Devětačtyř­icetiletý francouzsk­ý režisér François Ozon v psychoerot­ickém thrilleru Dvojitý milenec potvrzuje pověst mistra okouzlujíc­ích, byť ne vždy zcela naplněných forem.

Dvojitý milenec

 ?? Režisér François Ozon si pohrává se zrcadlením v obraze i v mysli hrdinky. FOTO KVIFF ?? Kolik vidíte milenců?
Režisér François Ozon si pohrává se zrcadlením v obraze i v mysli hrdinky. FOTO KVIFF Kolik vidíte milenců?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia