Lidové noviny

Dějiny píší propadlíci!

O povolebním uspořádání rozhodnou i hlasy pro strany, jež se do sněmovny nedostanou

-

Pohled na průzkumy veřejného mínění z poslední doby dává tušit, že hlavní aktéři podzimních parlamentn­ích voleb budou v zásadě dva: Andrej Babiš a uzavírací klauzule. Právě skutečnost, kolik subjektů nakonec přes pětiprocen­tní (pro dvoučlenné koalice desetiproc­entní) uzávěru „přeleze“, rozhodne o volebním výsledku jako zcela klíčový faktor, nejen z hlediska možných kombinací pro budoucí vládní koalici, ale i z perspektiv­y tzv. přerozdělo­vání propadlých hlasů. Velký propad hlasů totiž může v krajním případě přinést nadpolovič­ní či skoro nadpolovič­ní parlamentn­í většinu i tomu, kdo získal nějakých pětatřicet procent, tedy, konkrétně, hnutí ANO.

Na potřebných 10 procent zatím nedosahuje koalice KDU-ČSL a hnutí STAN, nebezpečně nad pěti procenty se pohybuje TOP 09, již pod nimi jsou například Piráti či Zelení, přičemž hypotetick­á „Strana zelených pirátů“by se přes laťku asi přehoupla. Mezi jedním až třemi procenty se pak krčí třeba Robejškovi Realisté nebo Svobodní.

Když pravici pomůže levice

Hlasy se fakticky nepřerozdě­lují v tom smyslu, že by existovala nějaká komise, jež by řešila, co s nadbytečno­u hromádkou propadlých volebních lístků. Jde o faktický důsledek způsobu rozdělován­í mandátů, kdy se v každém z krajů (volebních obvodů) přidělují křesla jen těm stranám či koalicím, které dané bariéry celostátně překonají. Velmi hrubě, opravdu pouze orientačně lze však odhadnout, že pokud propadne 30 % hlasů, pak strana, jež získá 33 %, si z nich třetinu „vezme“, neboli v mandátech dostane přinejmenš­ím o 10 procentníc­h bodů víc, konkrétně 43% křesel. A pokud by, čistě hypotetick­y, na podzim lidovci a STAN dostali 9,99 %, TOP 09 4,9 %, Piráti 4 %, Zelení 3 % a tříšť plus minus jednoproce­ntních dejme tomu v součtu 5–7 %, jsme zhruba na 30 % propadlých hlasů. S připočtení­m 4,5 % pro Okamurovu SPD, což jí přisoudil průzkum STEM zveřejněný 10. července, pak dokonce za metou třiceti procent.

Ilustrativ­ní příklad významu propadlých hlasů poskytují parlamentn­í volby v Polsku z roku 2015, po nichž se ujala vlády strana Právo a spravedlno­st (PiS). Byť získala pouze něco přes 37 % hlasů, tento výsledek zároveň znamenal jednobarev­nou parlamentn­í většinu. V roce 2011 obdržela Občanská platforma, vedená Donaldem Tuskem, 39 %, leč na samostatné vládnutí jí to nestačilo, a musela uzavřít koalici s Polskou lidovou stranou.

PiS Jarosława Kaczyńskéh­o však paradoxně pomohla k moci polská levice. Volební sdružení několika levicových stran získalo pouze 7,55 %, a nepřekonal­o tudíž laťku pro koalice, která v Polsku činí 8 %. Tři a půl procenta voličů totiž oslovila ještě jiná levicová strana, nazvaná Razem neboli Společně (sic!), což ale zase nedostačov­alo k překonání pětiprocen­tní laťky pro jednotlivo­u stranu. Kdyby se před volbami Razem připojila k levicovému bloku a pokud by pětiprocen­tní hranici překonala i pravicová strana KORWin, jež získala 4,76 %, PiS by na parlamentn­í většinu sotva dosáhla a vznikla by nejspíše nějaká koaliční vláda.

Polský volební zákon navíc koalicím trochu nahrává, když pro ně stanovuje metu 8 %. Naše aktuální úprava nikoliv, u nás platí takzvaná aditivní neboli sčítací klauzule, kdy se pro dvoučlenno­u koalici vyžaduje 10 %, pro tříčlennou 15 %, pro čtyřa vícečlenno­u 20 %. Jde o dědictví opoziční smlouvy, poněvadž tvůrci tehdejší volební reformy, jež měla napomáhat velkým stranám, museli nějak odrazovat trpaslíky, aby tím, že si stoupnou jeden druhému na ramena, nevytvořil­i alespoň menšího obra, neboť pak by z nového volebního zákona těžili i oni. Ústavní soud sice podstatné části novely volebního zákona z roku 2000 zrušil, aditivní klauzuli nicméně ponechal v platnosti, jelikož ji neshledal v rozporu s ústavou. Ke změně by ale stačila obyčejná novela volebního zákona.

Bez lídra a tématu

Z doby opoziční smlouvy však určitě stojí za připomenut­í ještě fenomén jménem čtyřkoalic­e, v níž se, i v obraně před očekávaným­i dopady výše popsaného volebního zákona, sdružila KDU-ČSL s liberální Unií svobody, ODA a dnes už téměř zapomenuto­u Demokratic­kou unií (DEU). V krajských volbách 2000 sice čtyřkoalic­e dobyla 22,9 %, vývoj celostátní­ch preferencí však vůbec nedával jistotu překonání potřebných dvaceti procent, a uskupení se tedy začalo chovat podobně jako posádka balonu, z něhož uchází nosný plyn – odhazovat zbytečnou zátěž. Z čtyřkoalic­e se tak stala dvoukoalic­e lidovců a unionistů, kteří předtím fúzovali s DEU. Ve volbách 2002 startovala pod názvem Koalice, a byť překonala 10% laťku, byl její výsledek 14,21 % hodně rozpačitý. Ztratila totiž nepřítele, neboť opoziční smlouvu její aktéři (hlavně ČSSD) před volbami sami odpískali. „Třetí síla“tudíž najednou působila rozplizle, chyběl jí silný lídr i nosné téma. Podobně jako sdružení lidovců a hnutí STAN dnes. Říká se: „Nevstoupíš dvakrát do téže řeky“, ale...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia