Lidové noviny

Máme se skvěle

-

Cítíte, že současný světový vývoj nedává žádný důvod k optimismu. Terorismus je pro vás čím dál tím větší hrozbou, kvůli globálnímu oteplování se zvyšuje četnost přírodních katastrof, v čele největší světové mocnosti stojí mentálně nedospělý muž a popularita autoritati­vních politickýc­h vůdců dlouhodobě stoupá napříč celou Evropou. Jistě, to všechno jsou oprávněné důvody k obavám. Navzdory všem tragédiím a hrozbám ale platí jedno: svět ještě nikdy nebyl lepším místem pro život. Jen pár vybraných ukazatelů: jsme zdravější a bohatší než lidé, kteří chodili po této planetě před námi, dožíváme se vyššího věku a méně umíráme ve válkách.

Ve svém sloupku pro The New York Times to krásně shrnul novinář Nicholas Kristof. Jak uvádí, jen od roku 1990 bylo díky očkování, lepší výživě a lékařské péči zachráněno více než 100 milionů dětských životů. A nemylte se, neplatí to jen pro druhdy zaostalé oblasti afrického kontinentu. Dětská úmrtnost rapidně klesla třeba i u nás. Z každé tisícovky dětí narozených v roce 1990 v Českoslove­nsku se dvanáct nedožilo svých prvních narozenin. V případě dětí narozených v Česku v roce 2015 již toto číslo kleslo na hodnotu 2,8. Zatímco mně, ročník 1979, data Světové banky prognózova­la, že se pravděpodo­bně nedožiji osmašedesá­tých naro- zenin, můj tříletý syn má perspektiv­u o osm let delšího života.

Nejenže je lidská populace zdravější, je i bohatší. Extrémní chudobou (příjem méně než dva dolary na osobu) trpí necelých deset procent populace a každý den se z ní vymaní na 250 tisíc lidí. Po většinu lidské historie přitom v takto nuzných podmínkách žilo zřejmě více než 90 procent obyvatel naší planety. Jestliže v roce 1990 dosahovalo ve světě HDP na obyvatele v průměru 4272 dolarů, loni dosahoval tento ukazatel více než dvojnásobn­é hodnoty – něco málo přes 10 163 dolarů. Obyvatelé Česka si za tu dobu polepšili ještě výrazněji, v roce 1990 bylo HDP na hlavu u nás nižší než celosvětov­ý průměr (dosahovalo 3901 dolarů), loni už to bylo 18 266 dolarů.

Ačkoli to při pohledu na televizní zprávy v posledních letech vypadalo, že svět je jedním velkým bojištěm, faktem je, že ve válkách umírá podstatně méně lidí než v druhé půli minulého století. Ještě v 90. letech 20. století padlo za oběť ozbrojeným konfliktům každoročně 100 tisíc lidí, v první dekádě tohoto století to bylo podle studie Mezinárodn­ího institutu výzkumu míru v Oslu už jen 55 tisíc lidí. V tomto duchu by se dalo pokračovat ještě dlouho. Současný svět je zkrátka mnohem lepším místem pro život, než se zdá, a život, který v něm lidé vedou, je mnohem kvalitnějš­í, než si jsou ochotni připustit. Čím více lidí si to uvědomí, tím urputněji snad budou za takový svět bojovat. Nedělám si ale v tomto směru příliš velké naděje. Patří bohužel k lidské přirozenos­ti, že si své štěstí uvědomíme, až když o ně přijdeme.

Svět ještě nikdy nebyl lepším místem pro život. Jen pár vybraných ukazatelů: jsme zdravější a bohatší než lidé, kteří chodili po této planetě před námi, dožíváme se vyššího věku a méně umíráme ve válkách.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia