Lidové noviny

Láska k bankovkám

Jak se odnaučíme milovat tlustou peněženku

-

Většina z nás dnes v kapse nosí v podobě mobilního telefonu přibližně stokrát výkonnější počítač, než byl ten, který řídil přistání člověka na Měsíci. Vedle prohlížení, posílání a sdílení roztomilýc­h foteček nebo jiného veskrze užitečného obsahu je můžeme už i v Česku použít také k výběru hotových papírových peněz z bankomatů. Supertechn­ologie 21. století se tak v kombinaci s nejzabezpe­čenější sítí dá použít na získání vynálezu, který se poprvé objevil kolem roku 650 v císařské Číně.

Na první pohled je systém propojení dvou digitálníc­h technologi­í pro přístup ke kusu papíru poněkud paradoxní, na pohled druhý však dává docela dobrý smysl. Člověk je odpradávna otrokem svých zvyků a používání mincí a bankocetlí nevypovídá dnes už prakticky o ničem jiném. Elektronic­ké platby jsoumnohem pohodlnějš­í, bezpečnějš­í a levnější než nakládání s hotovostí.

Argumenty odpůrců takzvané bezhotovos­tní ekonomiky především svobodou držet peníze nebo obranou proti Velkému státnímu bratrovi jsou v dnešní době všeobecnéh­o zasíťování a množství digitálníc­h stop, které všude zanechávám­e, již poněkud passé. Obdobně možnost, že by se lidé případně bránili záporným úrokovým sazbám ukládáním hotovosti do slamníku, se dá jednoduše překazit omezením výše výběru. Době bezhotovos­tní se zkrátka nedá bránit, je to logická evoluce placení. Její největší překážku máme jen a doslova ve své vlastní hlavě.

Proto nás mohou výběry z bankomatů mobilem naučit, že chytrý telefon je i chytrá peněženka, která je lepší než plastová kartička či kus papíru. Stejně jako se ještě před pár lety museli zákazníci v obchodech domáhat placení bezkontakt­ní kartou a dnes se prodavači sami ptají, jestli „pípáte“.

Konec hotovosti prosazují vehementně třeba Švédové, v americkém San Francisku chce karetní společnost Visa platit padesátce průkopnick­ých obchodů, které hotové peníze přestanou přijímat. Možná se brzy dočkáme i u nás. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia