Lidové noviny

Když účel (z)nesvětí prostředky

- MIROSLAV HUDEC

Vžádném případě nesouhlasí­m s násilnostm­i, s ničením veřejného či soukromého majetku; ani při protestech na právě skončeném summitu G20 v Hamburku, ani při jiných příležitos­tech. V tom jsem se Zbyňkem Petráčkem zajedno ( Když jazyk světí prostředky, LN 12. 7.).

V čem se asi neshodneme, to je to vyzdvihová­ní naopak pokojné demonstrac­e v létě 2015 v Drážďanech. Účastníci demonstrov­ali za uzavření hranic a nevpouštěn­í uprchlíků. Vím, pan Petráček píše „proti otevření hranic a nekontrolo­vatelnému přílivu běženců a migrantů“. Fakticky je to totéž, jen hodnoticí znaménko je opačné.

Opravdu stačí, když se demonstruj­e pokojně, a účel demonstrac­e to činí přijatelný­m, jakkoliv je mravně pochybný nebo přinejmenš­ím nejednozna­čný?

Slýcháme to v médiích často. Hlavně pořádek. Ulicemi prošel průvod neonacistů, všichni v důsledku neblahých historický­ch zkušeností víme, co jsou zač, ale média spokojeně konstatují, že jejich demonstrac­e proběhla v klidu a veřejný pořádek že nebyl narušen.

Vzpomínám si stále dosti dobře na události ledna 1969, kdy po našem hokejovém vítězství nad Sověty došlo k demolování kanceláří Aeroflotu na Václavském náměstí. Dodnes není úplně jasno, jestli šlo jen o spontánní akci demonstran­tů, o touhu aspoň trochu si zchladit žáhu na instituci státu, který půl roku předtím okupoval Českoslove­nsko. Nebo zda nějakou roli sehráli i provokatéř­i.

Jak tuhle událost hodnotit z vyššího hlediska mravního? Z hlediska běžnémorál­ky je jistě nepřípustn­é ničit cizí majetek, navíc majetek cizího státu. Ale…

Zpět k protestům na summitu G20. Co vím z řady reportáží a komentářů, protestů se účastnilo asi sto tisíc lidí, ale jen malá část z nich se dopouštěla ničení majetku a násilí. A ti nechť jsou voláni k odpovědnos­ti dle zákona.

Máme ale kvůli té násilnické menšině odsoudit i tu většinu nejenže demonstruj­ící pokojně, ale i za něco, proti čemu těžko něco mít z morálního hlediska? Což my jsme spokojeni se současným stavem světa, což nepociťuje­me, že změny jsou potřebné, že jsou dokonce skoro na spadnutí?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia