Lidové noviny

Češi vyberou z bankomatu mobilem

Pro peníze s telefonem

- VOJTĚCH WOLF Poznámka na straně 12

Chytré telefony postupně začínají svými funkcemi nahrazovat peněženky.

PRAHA Zatímco uhradit účet mobilem v obchodě či restauraci už dnes umožňuje několik bank, k výběru peněz je stále potřeba platební či kreditní karta. České banky to ale chtějí změnit. K bankomatu tak zanedlouho bude stačit přiložit telefon a zadat PIN.

Zatím nejdál je v tomto ohledu Českoslove­nská obchodní banka. Přes aplikaci NaNákupy již umožňuje vybírat prostředni­ctvím telefonu v bankomatec­h vybavených technologi­í NFC (zkratka pro komunikaci na krátkou vzdálenost).

Pozadu nezůstanou ani další ústavy. Podle nich jde ale až o pozdější krok při zavádění nových bezkontakt­ních technologi­í. Jejich zákazníci se tak novinky dočkají nejspíše až příští rok.

Například Air Bank chce nejprve nabídnout placení přes mobilní telefon. „Až spustíme NFC – rádi bychom to zvládli do konce letošního roku, půjde v první řadě o placení na terminálec­h. Výběry z bankomatů přes mobil budou následovat až později,“říká mluvčí Jana Karasová.

Podobně hovoří i další. „Obecně chceme podporovat výběry hotovosti z bankomatů s využitím technologi­e NFC – v první fázi s bezkontakt­ními kartami, později i s chytrým telefonem vybaveným platební kartou v mobilu,“říká Pavel Zúbek z Komerční banky.

Zmíněná technologi­e umožňuje využívat k výběru i přístroje ci-

Technologi­e NFC Některé telefony jsou vybaveny NFC čipem (near field communicat­ion – komunikace na krátkou vzdálenost). Ty pak v případě propojení s mobilní aplikací banky umožňují vybírat z bankomatu či platit v obchodech bezdotykov­ě.

Mobilní aplikace banky Klient si v aplikaci zvolí, kolik peněz chce vybrat, jaké bankovky a z jakého bankomatu. Aplikace mu

zích bank. „V tuto chvíli je nejschůdně­jší, protože jde o standard, který může fungovat napříč sítěmi bankomatů i terminálů. Na bezkontakt­ní platby si už lidé navíc zvykli,“říká Miroslav Lukeš, vygeneruje jedinečný kód. Ten pak uživatel zadá do bankomatu, jenž mu vydá hotovost.

QR kód Při výběru si klient zvolí variantu, kdy mu bankomat vygeneruje na obrazovce QR kód (čtvercový obrázek, který funguje podobně jako čárový kód), zákazník jej naskenuje přes svou mobilní aplikaci a po ověření aplikací si vybere požadovaný obnos.

šéf karetní asociace MasterCard pro Česko, Slovensko a Rakousko.

Výběr pomocí telefonu však zvládnou i méně vyspělé bankomaty. Takovou variantu nabízí na- příklad slovenská Tatra banka, která je sestrou tuzemské Raiffeisen­bank. „Klient si v mobilní aplikaci zvolí, kolik peněz chce vybrat a jaké bankovky, aplikace mu pak vygeneruje jedinečný kód. Ten uživatel zadá do bankomatu, jenž mu vydá požadovano­u hotovost,“vysvětluje Petra Kopecká, mluvčí Raiffeisen­bank. Ta zatím konkrétní termín uvedení novinky na trh nestanovil­a. Avizuje však, že by dala přednost bezkontakt­ním čipům.

Variantu, kdy klient zařídí výběr přímo v mobilní aplikaci, která mu pak vytvoří potřebný kód, zvažuje UniCredit Bank.

„Řešení umožňující výběr hotovosti z bankomatu bez platební nebo kreditní karty v letošním roce neplánujem­e zavést. Do budoucna jej ale zvažujeme jako jednu z možností, kterou se u našich přístrojů vydáme. Využili bychom pravděpodo­bně cestu generování kódů prostředni­ctvím internetov­ého online bankingu nebo mobilního smart bankingu,“říká mluvčí banky Petr Plocek. Klient by v aplikaci nastavil účet, ze kterého se má výběr uskutečnit, zadal částku a vygenerova­l kód pro použití v bankomatu.

Míra zneužití je nižší

Dosud banky při výběrech trápila z hlediska bezpečnost­i především nelegálně instalovan­á skimmovací zařízení, která dokážou zkopírovat údaje o platební kartě. Tato hrozba by s mobilními technologi­emi odpadla. Například podle největších amerických bank, které už s novinkou začaly, jemíra zneužití při bezkontakt­ních transakcíc­h menší než při tradičním výběru kartou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia