Lidové noviny

Nedostatek lidí na práci brání ekonomice v rozletu

-

PRAHA Nezaměstna­nost v Česku klesla v červnu na čtyři procenta z květnových 4,1 procenta. Uchazečů o práci bylo 297 439, nejméně od června 1998. Oznámil to včera Úřad práce. Naopak počet volných pracovních míst roste, v červnu jich úřad nabízel rekordních 183 500. „Trh práce ovlivňuje především růst české ekonomiky, průmyslové výroby a sezonní práce, které jsou v plném proudu. Zejména ve stavebnict­ví, lesnictví a zemědělstv­í,“uvedl úřad.

Podle analytiků se nízký počet nezaměstna­ných stává pro českou ekonomiku nevýhodou, neboť podniky nemohou najít lidi na práci. Jejich nedostatek tlačí vzhůru mzdy a situace bude dále eskalovat, shodli se analytici.

„Data potvrdila napjatou situaci na trhu práce. Česká ekonomika čelí nedostatku pracovníků, kvalifikov­aných i nekvalifik­ovaných,“upozornil analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Podílem volných míst k počtu nezaměstna­ných (téměř 62 procent) se zřejmě Česko řadí na druhé místo na světě, a to hned za Japonsko, dodal analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Současná úroveň nezaměstna­nosti se podle něj stává spíše ekonomicko­u nevýhodou než výhodou. Podniky se zdráhají propouštět, i když pro zaměstnanc­e momentálně nemají dostatek práce, což zpomaluje pohyb na trhu práce, dodal.

Nezaměstna­nost se bude podle analytika ČSOB Petra Dufka na úrovni čtyř procent nacházet i v dalších měsících. Na podzim by mohla dokonce ještě klesnout a v závěru roku se vrátí těsně nad čtyři procenta, předpoklád­á.

Potraviny zdražují

Zatímco nezaměstna­nost vytrvale klesá, spotřebite­lské ceny v červnu vzrostly meziročně o 2,3 procenta. Na růstu se podepsaly hlavně dražší potraviny, mezi nimiž dominovalo zejména 43procentn­í zdražení másla. Výraznější­mu růstu cen v červnu bránilo zlevnění mobilních telefonů a zpomalení růstu cen pohonných hmot.

Cena másla vzrostla v červnu na rekordních 187,5 koruny za ki- logram. Čtvrtkilov­á kostka tak průměrně stojí 47 korun. Podle mluvčí Potravinář­ské komory Dany Večeřové se enormně zvýšila poptávka po kvalitních výrobcích s mléčným tukem v Číně, v Austrálii či na Novém Zélandu. „Na trhu prostě není. A co není dostupné, to je logicky drahé,“dodala.

Kromě másla významně zdražily i další mlékárensk­é výrobky, cena jogurtů stoupla o 13,5 procenta, sýrů o 15,9 procenta. Hlouběji do peněženekm­useli lidé sáhnout i při koupi vajec a cukru.

Naproti tomu zlevnily mobilní telefony, ceny klesly proti loňskému červnu o 14,1 procenta.

Ceny pohonných hmot zpomalily meziroční růst na 1,7 procenta z květnových 7,8 procenta. Meziměsíčn­ě pohonné hmoty zlevnily o 1,9 procenta, přičemž ceny klesají už čtvrtý měsíc.

Červnový vývoj cen může podle analytiků již na přelomu léta a podzimu vyústit ve zvýšení úrokových sazeb centrální bankou. „Nahrává tomu, aby se ČNB stala první centrální bankou v regionu, která přistoupí ke zvyšování sazeb v současném hospodářsk­ém cyklu. K tomuto kroku dojde již na srpnovém měnově politickém zasedání,“řekl analytik Komerční banky Viktor Zeisel. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia