Lidové noviny

Berdych je krok od finále

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

Český tenista Tomáš Berdych si po roce opět zahraje semifinále Wimbledonu, dál ho posunula skreč Srba Novaka Djokoviče.

LONDÝN/PRAHA Podařilo se to. Tomáš Berdych si vylepšil silně negativní bilanci s Novakem Djokovičem na 3:25. Pomohly mu k tomu i zdravotní problémy bývalé světové jedničky – ta za stavu 7:6, 2:0 z pohledu Čecha pro zranění vzdala.

Rodák z Valašského Meziříčí Srba v prvním setu udolal v tie-breaku. Už během něho si však jeho soupeř vyžádal lékařské ošetření.

Doktor prohmatáva­l Djokovičov­i pravou ruku. Její rameno si nechával druhý nasazený hráč opakovaně ošetřit už v osmifinále s Francouzem Adrianem Mannarinem. Tehdy ještě zápas zvládl.

Nyní Djokovič odehrál už jen dva gamy a vzdal.

Berdych si zahraje o finále travnatého grandslamu v Londýně už potřetí v kariéře, usiloval o něj i loni.

Soupeřem finalisty z roku 2010 bude Švýcar Roger Federer.

I jeho Berdych vyřadil před sedmi lety cestou do finále. Zahrají si proti sobě popětadvac­áté, pětatřicet­iletá legenda vede 18:6. Federer se do semifinále dostal po třísetovém klání s Kanaďanem Milosem Raonicem, jemuž vrátil loňskou porážku.

Wimbledon ovládl Federer již sedmkrát.

Berdych se prakticky celý první set nemohl opřít o první servis, trefoval jej sotva s padesátipr­ocentní úspěšností.

Vytáhlému Čechovi to ale příliš nevadilo, často bodoval v dlouhých výměnách po druhém podání, navíc když už první servis trefil, takřka pokaždé slavil zisk fiftýnu.

Proti Djokovičov­i předváděl až nezvykle pestrý tenis, výborně si počínal na síti, opakovaně uspěl svým pověstným tvrdým forhendem. Djokovičov­i nenabízel brejkboly, ten oplácel stejnou mincí. Především díky ráznému prvnímu podání.

Úvodní set velmi rychle dospěl až do tie-breaku a Berdych jej začal suverénně. Vyburcoval se další hádkou s umpirovým rozhodčím (přel se s ním již v osmifinále) a rychle vedl 5:1.

Obhájce Murray skončil

Djokovič si patrně právě v těchto chvílích obnovil zranění pravé ruky, bylo vidět, že poslední míčky první sady už nemohl hrát plnou silou, a tak zkoušel údery zkracovat. Neúspěšně. Berdych se mohl těšit z vedení 1:0.

Druhou sadu začal suverénně, čistou hrou díky výbornému servisu. Pak šel podávat již ošetřený Djokovič. Pořádně se nedokázal opřít do míčku, jeho podání létala jen rychlostí 160 kilometrů v hodině.

Berdych naopak hrál strojově přesně a vynutil si brejkbol. Srb poté zahrál do sítě. To byl také jeho poslední úder v All England Clubu. Následoval­a skreč.

Český tenista, jedenáctý nasazený, si tak zahraje ve svém sedmém grandslamo­vém semifinále. Žádnou z akcí „velké čtyřky“přitom zatím nevyhrál.

„Turnaj turnajů“už bude pokračovat bez obhájce.

Andy Murray nestačil na Sama Querryho. Limitovala ho bolavá kyčel, především pak v posledních dvou setech působil odevzdaným dojmem, opakovaně prohrál vlastní servis. „Pobolívá to celý turnaj, ale věděl jsem, že se to nehorší, tak jsem bojoval až do konce. Jsem zklamaný a smutný, že je už konec,“řekl Murray, jenž prohrál 6:3, 4:6, 7:6, 1:6, 1:6.

 ?? Tenista Tomáš Berdych (vlevo) si po roce zahraje semifinále Wimbledonu, Novaka Djokoviče v rozletu zastavilo zranění. FOTO ČTK/ AP ??
Tenista Tomáš Berdych (vlevo) si po roce zahraje semifinále Wimbledonu, Novaka Djokoviče v rozletu zastavilo zranění. FOTO ČTK/ AP
 ??  ?? Radost a trápení.
Radost a trápení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia