Lidové noviny

Kittel popáté triumfoval. Vede dál Froome

- PAU

Německý cyklista Marcel Kittel dál kraluje sprinterům na letošní Tour de France. Po desáté etapě ovládl i s pomocí stájového kolegy z Quick-Stepu Zdeňka Štybara také závěrečný spurt 11. etapy a připsal si už pátý triumf ve 104. ročníku.

Žlutý dres před dvěma náročnými dny v Pyrenejích uhájil Brit Chris Froome. Obhájce titulu dojel v hlavním pelotonu na 27. místě a v průběžném pořadí dál vede o 18 sekund před Fabiem Aruem z Itálie.

Štybar pomáhal v závěru 203,5 km dlouhé trasy z Eymetu do Pau v čele pelotonu stupňovat tempo a stahovat náskok Macieje Bodnara. Polský jezdec stáje Bora, který byl dlouho v úniku, měl ještě deset kilometrů před cílem náskok 37 sekund, po pěti kilometrec­h se ale ztenčil na 20 sekund a pár set metrů před koncem ho peloton pohltil.

V závěru se pak prosadil devětadvac­etiletý Kittel, jenž se na Tour de France radoval z etapového prvenství už počtrnácté v kariéře.

Pátým letošním triumfem si navíc upevnil vedení v boji o zelený dres v bodovací soutěži.

„Jsem neuvěřitel­ně šťastný. Tohle je pro mne bláznivá Tour. Vždycky najdu geniální linii. Všechno vychází,“radoval se Kit- tel. Doufal, že ještě nějaké vavříny posbírá. „Mám skvělé nohy. Je to skvělý pocit,“dodal.

Z trojice českých cyklistů dorazil v hlavním pelotonu do cíle jako první Roman Kreuziger na 56. místě těsně za Bodnarem a zůstal na 25. místě průběžného pořadí. Ve stejném čase jako vítěz dojel i 107. Ondřej Cink, Štybar dorazil s minutovým odstupem na 142. příčce.

Contador upadl

Zatímco Froome absolvoval rovinatou etapu bez komplikací, některým z jeho rivalů z elitní desítky se opět nevyhnuly pády. Na zemi skončili třetí muž průběžného pořadí Romain Bardet, pátý Jakob Fuglsang či dvojnásobn­ý vítěz Tour Alberto Contador, jenž je celkově dvanáctý.

Fuglsang se zapletl do hromadného karambolu v občerstvov­ací zóně a na rozdíl od stájového kolegy z Astany Daria Catalda z něj vyvázl bez vážného zranění. Ital musel kvůli zlomenině zápěstí odstoupit.

Bez následků se obešel i Bardetův a Contadorův pád. Španěl skončil na zemi 25 kilometrů před cílem, kdy se jelo v rychlém tempu, s pomocí týmových kolegů se ale stihl vrátit do hlavního pelotonu a na hlavní konkurenty neztratil další čas.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia