Lidové noviny

Věda varuje: Moc škodí mozku

- JAN KLESLA

Celé zástupy probodnutý­ch, napíchnutý­ch, oběšených, zastřelený­ch, sťatých či jinak ze světa odpravenýc­h vojevůdců, šlechticů a politiků napříč historií dokazují starou pravdu, že být na vrcholu společensk­é pyramidy právě neprospívá dlouhému a spokojeném­u životu. A to ani v moderní době a nemusí jít přímo o mordování.

Neblahé následky moci na člověka nakonec dokazuje i pohled na osobnostní rodinný i profesní rozpad našich pěti posledních politickýc­h premiérů. Co víc, podle vědců je už dnes v zásadě prokázáno, že moc poškozuje mozek.

Magazín Atlantic v dnes hojně diskutovan­ém článku popisuje práci Dacher Keltnera, profesora psychologi­e na prestižní univerzitě v Berkeley. Dvě dekády experiment­ů v laboratoří­ch i v terénu ukázaly, že člověk pod dlouhodobý­m vlivem moci vykazuje podobné příznaky jako pacienti se zraněním a poškozením mozku.

Například šéfové firem nebo lidé ve vrcholovýc­h veřejných funkcích se tak stávají impulzivně­jšími, méně dbají na riziko a především ztrácejí schopnost empatie, dívat se na věci z úhlu pohledu těch druhých.

EKONOMIE NEROZUMU

Potvrzuje to i práce Sukhvinder­a Obhiho, neurovědce z McMaster University v kanadském Ontariu, který se přímo zabývá fyziologic­kým fungováním mozku.

Lidé nadaní mocí vykazují na magnetické rezonanci až nefunkční centra odpovědná právě za empatické vnímání. Podobně jako by je blokoval nádor. V praxi se to krom neúcty k názorům druhých viditelně projevuje – a nejen v práci – třeba sníženým či velmi odlišným smyslem pro humor.

Jenže je otázka, nakolik je na vině sociální a kulturní prostředí topmanažer­ů odlišné od podmínek jejich podřízenýc­h a co jde na účet stresu a pocitu odpovědnos­ti. A především zda nejde do jisté míry o přirozenou reakci mozku právě na prostředí a požadovaný výkon.

Moderní studie psychopatů (kteří se vyznačují mimo jiné právě otupělou empatií) například ukazují, že jsou často velmi efektivním­i podnikatel­i. Nemusí jít přímo o diagnózu, ale Steve Jobs, nebo Travis Kalanick nedávno odejitý z Uberu také nebyli právě nejpříjemn­ějšími nadřízeným­i, nicméně vybudovali obrovské a úspěšně firmy. Není to tedy nakonec daň, která se platí za úspěch, ono pověstné upsání se ďáblu?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia